Nogomet
6

Guus Hiddink preuzima Chelsea

Klix.ba
Guus Hiddink (Foto: EPA)
Guus Hiddink (Foto: EPA)
Holandski stručnjak Guus Hiddink novi je trener engleskog premijerligaša Chelseaja.

Nakon što je Portugalac Jose Mourinho u četvrtak dobio otkaz zbog loših rezultata, uprava Chelseaja nije dugo čekala te je postignut dogovor s Guusom Hiddinkom.

Međutim, Hiddink će posao menadžera Plavaca obavljati samo do ljeta, kada će klub dobiti "stalnog" trenera. Među kandidatima su Diego Simeone, Pep Guardiola i Carlo Ancelotti.

Mourinhov drugi mandat na klupi Chelseaja bio je u početku uspješan jer je osvojio titulu prvaka Engleske prošle sezone, čime je Portugalac dodatno popravio svoju reputaciju najboljeg menadžera u historiji kluba.

Međutim, u ovoj sezoni su nastali problemi, kako s rezultatima, tako i sa odnosima u klubu. Mourinho je imao sukob s klupskom doktoricom Evom Carneiro, a forma nekoliko važnih igrača, među kojima su Cesc Fabregas i Branislav Ivanović, znatno je opala. Chelsea je upisao nekoliko iznenađujuđih poraza i nalazi se na 16. mjestu na tabeli.

U međuvremenu je nastao problem i sa Edenom Hazardom, koji je optužen da je lažirao povredu kuka tokom utakmice protiv Leicestera u ponedjeljak, kada su Plavci poraženi rezultatom 1:2.

Mourinhova sudbina još uvijek nije poznata, ali mnogi vjeruju da će se vratiti u Real Madrid. Spekuliše se da bi mogao preuzeti i Manchester Unnited.

Nakon odlaska Mourinha, u Chelsea bi se mogla vratiti doktorica Carneiro.

Ovo će biti drugi kratkoročni boravak Hiddinka u Chelseaju. Holandski stručnjak je vodio Chelsea i 2009. godine, a osvojio je FA Cup. Mnogi igrači su tada željeli da on ostane u klubu, ali je Hiddink odlučio da se vrati na mjesto selektora Rusije.