Utakmica visokog rizika
0

Guardiola želi osvetu, Mourinho optimističan

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je Real slavio u španskom Kupu kralja protiv vječitog rivala Barcelone, Katalonci će svoju priliku za osvetu potražiti u Ligi prvaka. Večeras je na rasporedu prva polufinalna utakmica, a domaćin će biti Real Madrid.

Ronaldo je u finalnoj utakmici Kupa kralja pobjedu Madriđanima donio u produžecima, tačnije u 103. minuti. Ovo je bio drugi El Clasico ove godine. Onaj ligaški je završen rezultatom 1:1. Večeras nas očekuje treći od četiri koja će biti odigrana u veoma kratkom vremenskom periodu. Utakmice Reala i Barcelone su oduvijek bile poslastica za fudbalske sladokusce.

No, za razliku od susreta u Primeri i Kupu kralja, čini se da su večeras ulozi veći nego ranije. Ipak je Liga prvaka najprestižnije takmičenje, tako da oba tima žele dobar rezultat kako bi što mirnije dočekali uzvratni susret i povećali svoje šanse za prolaz u finale.

Trener Real Madrida, portugalski stručnjak Jose Mourinho, smatra da je njegova ekipa spremna da uspješno obavi zadatak i stigne do finala. The Special One je u svom stilu izjavio da Barcelona nije najbolji klub na svijetu, ali da očekuje tešku utakmicu kada njegov Real dočeka Katalonce na svom stadionu Santiago Bernabeu.

Portugalski trener, koji je prošle godine osvojio Ligu prvaka s Interom i eliminisao Barcelonu u polufinalu, tvrdi da niko nije favorit, ali da je optimista. Mourinho je negirao da će pobjeda nad Barcelonom imati utjecaja na mečeve u Ligi prvaka.

"Svaka utakmica je priča za sebe. Kup takmičenja su uvijek različita. Susret dočekujemo mirno. Igramo polufinale, a finale Kupa kralja moramo zaboraviti", rekao je Mourinho.

Nakon finalne utakmice u kupu, trener Barcelone Pep Guardiola se žalio da je olakšavajuća okolnost za Real bila to što je sudio portugalski sudija.

No, na takve izjave je Mourinho burno reagovao, što je bio uzrok medijskog rata dvojice trenera. No, Guardiola kaže da će svoje vještine pokazati kada igrači izađu na teren i priznao da je Mourinho "pravi šef u medijima" i da je to "teren na kojem se s njim ne može takmičiti".

Trener Barcelone se požalio i na činjenicu da neće moći računati na Andresa Iniestu, kao i na Abidala, Maxwella, Adriana i Krkića. Pod znakom pitanja su i nastupi Carlesa Puyola i Gabriela Milita. U sastavu Reala neće biti povrijeđenog Khedire i suspendovanog Carvalha

Utakmica između Reala i Barcelone je označena kao jedna od onih visokog rizika, pa je tako najavljeno da će o redu brigu voditi skoro 2.000 policajaca. Na svakom ulazu u stadionu će pomno biti pregledan svaki gledatelj, kako se na stadion ne bi unijeli predmeti koji bi mogli naškoditi regularnosti ogleda.

Isto tako, poseban dio policajaca će biti zadužen da se bez problema gradom putuje, te da na stadion dođu navijači Barcelone.