Barcelona
0

Guardiola: Xavi bi mogao upisati i 700 nastupa za klub

Totalsport
Xavi Hernandez (Foto: AP)
Xavi Hernandez (Foto: AP)
Xavi Hernandez i dalje je u centru svake priče vezane uz nogometaše Barcelone, nakon što je u nedjelju izjednačio klupski rekord po broju nastupa u službenim utakmicama.

Svoju je 549. utakmicu u dresu Barcelone u nedjelju protiv Levantea na Nou Campu (2-1 pobjeda Barce) odigrao Xavi, koji će 25. januara napuniti 31 godinu. Izjednačio je time klupski rekord po broju nastupa u službenim utakmicama Miguela Bernarda Bianquettija, poznatijeg kao Migueli, koji je na mjestu srednjeg braniča u Barceloninom sastavu igrao od 1973. do 1988. godine. Upravo je s danas 59-godišnjom klupskom legendom i u 32 navrata španskim reprezentativcem Xavi pozdravljen na centru igrališta prije početka dvoboja 17. kola.

"Željeli smo dobiti tu utakmicu posebno zbog Xavija i za njega. Ja sam dugo igrao za Barcelonu i prikupio sam 300 nastupa, što mi se činilo jako puno. Ukoliko Xavijevo tijelo izdrži, on bi mogao stići i do brojke od 700 utakmica za Barcelonu", izjavio je trener Pep Guardiola.

Xavi, koji je debitirao za Barcelonu 1998. godine, vjeruje da bi neko od njegovih aktuelnih saigrača mogao i trebao srušiti njegov rekord.

"Iza mene su na popisu Victor Valdes, Andres Iniesta i Carles Puyol. Victor i Andres su još mladi, Victor ima 28 godina, Andres samo 26. Siguran sam da me obojica mogu nadmašiti. Puyolu neće biti lako, ipak je dvije godine stariji od mene. No, najvažnije od svega je da Barcelona može računati na igrače koji s najvećim ponosom nose njezin dres", rekao je Xavi.

S Bercelonom je osvojio sve najveće trofeje, pet prvenstava, Kup kralja 2009. godine i Ligu prvaka 2006. i 2009. godine. Sa španskom reprezentacijom je osvojio naslov evropskog prvaka 2008. godine i Svjetsko prvenstvo lani u Južnoj Africi.

Xavi je s klupskim saigračima Andresom Iniestom i Lionelom Messijem jedan od trojice kandidata za Zlatnu loptu France Footballa i FIFA-e. Prije dvije godine je bio treći u poretku za Zlatnu loptu, iza Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Holanđanin Johan Cruyff, legenda Barcelone, vjeruje da je Xavi ovoga puta zaslužio najviše pobjedničko postolje...

"Za Xavija je ovo situacija 'sad ili nikad'. Iza njega je izvanredna godina i držim da je zaslužio uzeti Zlatnu loptu", rekao je Cruyff.