Nogomet
7

Guardiola u dva meča kao protivnik na Camp Nou: Dva poraza i gol-razlika 0:7

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Pep Guardiola je trenersko ime stekao na stadionu Camp Nou u Barceloni, ali je i najteže poraze u trenerskoj karijeri upisao na tom stadionu dok ga je "posjećivao" kao protivnik.

Dva puta je Guardiola kao trener gostovao Barceloni i oba puta je poražen pri čemu njegovi timovi nisu dali gol, a primili su ih sedam.

Prvi put Guardiola se vrato na Camp Nou u maju 2015. godine kada je kao trener Bayern Minhena u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka gostovao Barceloni. Na kraju je bilo 3:0 za Katalonce. Dva puta je pogađao Messi i jednom Neymar.

Drugi povratak desio se sinoć kada je u 3. kolu grupne faze Lige prvaka Guardiola sa svojim Manchester Cityjem na stadionu Camp Nou sa 4:0 poražen od Barcelone. Ovaj put, Messi je dao tri gola, a Neymar ponovo jedan.

Dakle, u dva meča protiv tima koji je pod njegovim vodstvom dva puta osvojio Ligu prvaka, osvajao špansko prvenstvo i sve ostale moguće trofeje Guardiola je upisao poraze koji spadaju među njegove najteže u trenerskoj karijeri. U ta dva meča Messi je postigao pet pogodaka.

Rezultatom 4:0 poražen je još samo od Real Madrida na Allianz Areni 2014. godine u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka, dok je sa tri gola razlike gubio još od Wolfsburga u gostima (4:1, Bundesliga 2015. godine) i Borussije Dortmund kod kuće (3:0, Bundesliga 2014. godine). Navedene poraze zabilježio je kao trener Bayerna.