Osvojili Kup kralja
13

Guardiola se oprašta s 14. trofejom u Barceloni!

Totalsport
Još jedan trofej za Guardiolu i Barcu (Foto: AFP)
Još jedan trofej za Guardiolu i Barcu (Foto: AFP)
Nogometaši Barcelone osvojili su 26. put trofej u historiji Kup kralja. U finalnoj utakmici u Madridu, na stadionu Vicente Calderon, pobijedili su Athletic Bilbao 3-0.

Emotivno je kraj utakmice dočekao Josep Guardiola, kojem je ovo bila zadnja utakmica na klupi Barcelone. Išao je od igrača do igrača, zagrlio svakoga i valjda zahvalio na svemu. Ovo mu je bio 14. trofej kao treneru Barcelone u četiri sezone. Trofej kojeg je Barcelona osvojila potpuno zasluženo i osigurala ga praktično već u 25. minuti utakmice, kada je Pedro zabio svoj drugi gol na utakmici za, kako se pokazalo, konačnih 3-0.

Barceloni je to u 36. finalu bio 26. naslov u Kupu kralja. Athletic je također igrao 36. finale, ali je ostao na 23. naslova, zadnji još 1984. godine.

Baski su, tako, izgubili i drugi veliki finale ove sezone s 3-0. Istim rezultatom ih je u finalu Europa lige 9. maja savladao Atletico Madrid, na čijem su stadionu posrnuli i u petak navečer.

Sve najzanimljive u finalnoj utakmici desilo se u prvom poluvremenu. Barça je povela već u 3. minuti. Nakon kornera s desne strane, lopta se sretno odbila do Pedra koji je poentirao s nekih 10 metara.

U 20. minuti, Iniesta je sjajno proigrao u prostor Lionela Messija, koji je zabio iskosa s desne strane iz blizine snažnim udarcem u bliži ugao. Argentincu je to bio nevjerojatni 73. pogodak ove sezone za Barcelonu u svim takmičenjima. Zanimljivo da u prethodnih pet nastupa u Kupu kralja nije bio strijelac.

Konačnih 3-0 postavio je Pedro preciznim udarcem s oko 20 metara u 25. minuti.

Nakon toga je sudija trebao dosuditi penal za Athletic, kada je u svom kaznenom prostoru Pique povukao za majicu i srušio Llorentea. Da je tom prilikom Athletic zabio, a Pique dobio crveni karton, utakmica bi sigurno bila puno zanimljivija do kraja. Nije se dogodilo, pa je Barcelona utakmicu mirno privela kraju, a onda je slavlje za Guardiolu i njegove igrače moglo početi. 

Kup kralja, finale:

Barcelona – Athletic Bilbao 3-0 (Pedro 3, 25. Messi 20)