Nogomet
13

Guardiola o proširenju timova na Mundijalu: Ubijamo igrače, zašto ne povećaju broj izmjena?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trener Manchester Cityja Pep Guardiola govoreći o ideji predsjednika Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) Giannija Infantna da proširi broj reprezentacija na svjetskim prvenstvima kazao je da fudbal počinje "ubijati" igrače, jer se traži previše od njih.

Infantino je predložio da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine nastupi 48 reprezentacija raspoređenih u 16 grupa po tri ekipe. To bi bilo veliko proširenje u odnosu na sadašnji sistem prema kojem se igra i prema kojem nastupaju 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa po četiri ekipe.

Guardiola smatra da se od igrača traži sve više i više te da bi zbog toga trebala da se predloži ideja o proširenju broja izmjena tokom utakmice.

"Ne radi se samo o engleskom fudbalu, to se dešava širom svijeta. Sada se govori o Svjetskom prvenstvu sa 48 timova - mi ćemo ubiti igrače. FIFA će odlučiti i mi ćemo prihvatiti odluku i ako nismo sretni mi idemo kući. Oni se fokusiraju na više i više i više, a to utječe na kvalitet. Razmišljam samo o igračima. Oni trebaju disati, imati odmor, uživati. To je nemoguće na ovaj način jer kada završimo sezonu nakon sedam dana ćemo igrati Svjetsko prvenstvo, pa onda tri sedmice nakon toga počinju pripreme za sezonu, idete u Kinu, SAD, Australiju. Igrate protiv Milana, Juventusa, Madrida i morate pobijediti, ljudi od vas zahtijevaju da morate igrati dobro", kazao je Guardiola.

Španski trener se nakon toga osvrnuo na povećanje izmjena.

"Ovo radite već 10 ili 12 godina i ne mislimo o igračima. Zbog tog razloga timovi imaju mnogo igrača, više novca se troši. Imamo samo tri izmjene, zašto ne možemo imati četiri, pet ili šest? Da svi igrači budu uključeni više nego prije, da treneri mogu koristiti različite taktike. Bilo bi manje povreda, a više otvorene igre. Sve bi bilo bolje. Ali uredu, FIFA ima drugačije mišljenje", rekao je Guardiola.