Nogomet
1

Guardiola: Igrali smo nevjerovatno dobro; Mourinho: Bolja ekipa je izgubila

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski Superkup u Pragu donio je novo poglavlje u obračunima najpopularnijih trenera današnjice - Pepa Guardiole i Josea Mourinha.

Guardiolin Bayern je, podsjetimo, poslije izvođenja penala pobijedio Mourinhov Chelsea nakon što je rezultat poslije produžetka bio 2-2. Londonski je klub dvaput vodio, ali se evropski prvak oba puta vratio u igru, a jedanaesterce je osigurao u 121. minuti pogotkom Javija Martineza. Treba napomenuti i da je Chelsea od 85. minute igrao bez isključenog Ramiresa.

U svom uobičajenom stilu, Mourinho je nakon utakmice osporio zasluženost pobjede suparniku.

"Jasno je da je bolja ekipa izgubila. Igrali smo s desetoricom igrača veliki dio utakmice, igrali smo protiv evropskog prvaka i bili smo bolji. Možemo biti ponosni na sebe i vjerovati u budućnost. No, još ću jednom reći da je bolja ekipa izgubila i ostat ću pri tome", naglasio je Portugalac.

Naravno, Guardiola mu nije ostao dužan.

"To je Mourinhovo mišljenje i to je normalno. Slobodno može reći da je njegova ekipa zaslužila bolje od onoga što je ostvarila. I ja imam svoje mišljenje, a ono je da smo igrali izvrsno i s loptom i bez nje. Igrali smo nevjerovatno dobar nogomet, imali smo mnoštvo prilika. Bolja je ekipa pobijedila", rekao je Guardiola nakon osvajanja prvog trofeja s Bayernom.

Bivši trener Barcelone je posebno bio oduševljen igrom kapitena Philippa Lahma.

"On je možda najinteligentniji igrač kojeg sam trenirao u karijeri. Nalazi se na nekom drugom nivou."

Za kraj Guardiola nije zaboravio spomenuti svoga prethodnika Juppa Heynckesa koji je prošle sezone osvojio trostruku krunu s Bavarcima.

"Heynckes je arhitekt i kreator ovog naslova i zato ga posvećujem njemu."