Nogomet
8

Evropska liga / Grupe G, H, I: Ajax, Schalke i Šahtar u nokaut fazi, asistencija Miloševića

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
U grupama G, H i I kompletirano je 4. kolo Evropske lige. Šahtar je ponovo upisao ubjedljivu pobjedu nad Gentom, a ovaj put slavio je u gostima sa 5:3 čime je izborio plasman u šesnaestinu finala ovog takmičenja gdje su se pobjedama plasirali i Schalke i Ajax. Ranije je plasman u nokaut fazu obezbijedio Zenit iz Petersburga.

Grupa G

Ajax - Celta Vigo 3:2

Ajax je na svojoj Amsterdam Areni rezultatom 3:2 pobijedio Celtu iz Viga. Dolberg (41'), Ziyech (68') i Younes (71') su bili strijelci za holandski tim, dok su golove za goste postigli Guidetti (79') i Aspas (86').

Ajax je pobjedom izborio plasman u šesnaestinu finala takmičenja.

Panathinaikos - Standard Liege 0:3

Veliku pobjedu upisao je Standard Liege u gostima protiv Panathinaikosa (3:0). Tim iz Belgije je do trijumfa stigao uz pomoć Cissea (62') i Belfodila (76' i 93').

Ovim porazom Panathinaikos je stigao na korak do ispadanja, jer ima četiri boda manje od Celte i Standarda te nedostižnih devet bodova manje od Ajaxa.

Grupa H

Gent - Šahtar 3:5

Sjajni Šahtar nastavlja sa stopostotnim pobjedničkim učinkom u grupnoj fazi ovog takmičenja. Ukrajinci su rezultatom 5:3 savladali Gent u gostima, a istog protivnika su kod kuće u 3. kolu deklasirali sa 5:0.

Gent je poveo preko Coulibalyja u prvoj minuti, ali je u finišu prvog dijela uslijedio uraganski preokret gostiju koji na odmor odlaze uz rezultat 3:1, a pogađali su Marlos (36' penal), Taison (41') i Stepanenko (45+3').

Do kraja meča postignuta su po dva gola na obje strane. Za Gent su pogađali Perbert (83') i bh. reprezentativac Danijel Milićević (89'), dok su za Šahtar pogađali Fred (68') i Ferreyra (87').

Milićević je odigrao svih 90 minuta za Gent u ovom meču.

Braga - Konyaspor 3:1

Braga je golovima Velaqqueza (34'), Eduarda (45+1') i Horte (97') pobijedila Konyaspor sa 3:1 iako su gosti poveli golom Rangelova u 30. minuti. Asistenciju za gol Rangelova upisao je bh. internacionalac Deni Milošević.

Preostala dva bh. igrača u turskom timu Amir Hadžiahmetović i Riad Bajić također su nastupili u ovom meču. Hadžiahmetović je odigrao prvo poluvrijeme, dok je Bajić ušao u 76. minuti.

Grupa I

Schalke - Krasnodar 2:0

Schalke je kod kuće savaldao Krasnodar (2:0), a strijelci su bili Caicara u 25. i Bentaleb u 28. minuti. Bh. reprezentativac i lijevi bek Schalkea Sead Kolašinac na teren je ušao u 69. minuti umjesto Babe Rahmana.

Nice - Salzburg 0:2

Salzburg je zahvaljujući golovima Hee-Chana (72' i 73') upisao svoju prvu pobjedu u ovoj sezoni Evropske lige, a austrijski tim je slavio protiv lidera francuske Ligue 1 Nice sa 2:0.