Nogomet
2

Evropska liga / Grupe D, E, F: Roma ubjedljiva protiv Astre, Džeko zbog blaže povrede ostao na klupi

Piše: O. T.
Roma - Astra (Foto: EPA)
Utakmicama u grupama D, E i F kompletirano je 2. kolo grupne faze Evropske lige. Roma je na svom Olimpicu rezultatom 4:0 slavila protiv rumunske Astre.

Grupa D

Dundalk - Maccabi Tel-Aviv 1:0

Irski Dundalk je na svom terenu nanio drugi poraz Maccabi Tel Avivu (1:0) u grupnoj fazi Evropske ligi. Izraelci su u 1. kolu poraženi od Zenita iz Petersburga sa 4:3 iako su poveli sa 3:0.

Dundalk je bolje otvorio meč i u trećoj minuti opasno zaprijetio preko McEleneyja čiji udarac iz kaznenog prostora brani Rajković. Srbijanski golman se istakao odličnom intervencijom i kod šanse Finna u 19. minuti. Na kraju prvih 45 minuta bilo je 0:0.

Irci su nastavili sa napadima u drugom dijelu, a dobru šansu imao je Kilduff u 66. minuti kada je šutirao glavom preko gola. Gosti su najbolju šansu imali u 70. minuti, ali se Kjartansson nije najbolje snašao. Bolju igru domaćina u gol je pretvorio Horgan u 72. minuti kad je pogodio za konačnih 1:0. Ovo je historijska pobjeda Dundalka koji nakon dva kola ima četiri boda što je iznad svih očekivanja.

Cijeli meč za Maccabi ponovo je odigrao bosanskohercegovački reprezentativac Haris Medunjanin.

Zenit - AZ Alkmaar 5:0

Zenit je u Petersburgu pregazio Alkmaar savladavši ga rezultatom 5:0. Rusi su tako u dva meča grupne faze ovog takmičenja postigli osam golova i imaju dvije pobjede. Alkmaar može biti razočaran otvaranjem takmičenja. jer je u 1. kolu na domaćem terenu remizirao sa Dundalkom koji je bio apsolutni autsajder u tom meču.

Strijelci za Ruse koje s klupe predvodi Mircea Lucescu bili su Kokorin (26', 59'), Giuliano (48'), Criscito (66' penal) i Šatov (81').

Tabela:

  1. Zenit 6
  2. Dundalk 4
  3. AZ Alkmaar 1
  1. Maccabi Tel-Aviv 0

Grupa E

Roma - Astra 4:0

Ubjedljivu pobjedu upisala je Roma nad Astrom (4:0) na svom Olimpicu u Rimu. Prvi se u strijelce upisao Strootman u 15. minuti, a šansu da udvostruči vodstvo imao je Salah u 34. minuti kada golman brani njegov udarac. Novu priliku za Romu imao je Totti u sudijskoj nadoknadi prvog dijela kada pogađa stativu iz slobodnog udarca, ali odbijenu loptu u gol posprema Fazio.

Samo dvije minute igre u drugom dijelu bile su dovoljne Romi za novi gol. Ovaj put Fabricio je zatresao svoju mrežu. Konačnih 4:0 postavio je Salah na asistenciju Tottija u 55. minuti.

Edin Džeko zbog blaže povrede koljena nije nastupio u ovom meču i cijeli meč je proveo na klupi za rezervne igrače. Prema pisanju Luciano Spalletti je poštedio našeg kapitena kako bi bio spreman za meč protiv Intera idućeg vikenda.

Austria Beč - Viktoria Plzen 0:0

U sudaru Austrije i Viktorije Plzen u Beču nije bilo golova. Ponajbolju priliku na utakmici imao je Holzhauser koji je u 79. minuti neprecizno šutirao iz kaznenog prostora.

Tabela:

  1. Roma 4
  2. Austria Beč 4
  3. Viktoria Plzen 2
  4. Astra 0

Grupa F

Genk - Sassuolo 3:1

Nakon poraza od Rapida u Beču, Genk je kao domaćin pobijedio Sassuola sa 3:1. Karelis je pogodio u osmoj minuti da bi već u 25. minuti Bailey povećao vodstvo na 2:0 nakon što je prethodno golman Consigli odbio udarac Tine Sušića. Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao.

Pobjedu je nagovijestio Buffel pogotkom u 61. minuti, a gosti su četiri minute kasnije preko Politana postigli utješni pogodak za konačnih 3:1.

Athletic Bilbao - Rapid Beč 1:0

Athletic Bilbao je na svom San Mamesu nakon teškog poraza od Sassuola (3:0) upisao minimalnu pobjedu nad Rapidom iz Beča (1:0). Jedini gol postigao je Benat u 59. minuti.

Svih 90 minuta za goste odigrao je bh. internacionalac Srđan Grahovac koji je u 72. minuti dobio žuti karton.

Tabela:

  1. Genk 3
  2. Sassuolo 3
  3. Rapid Beč 3
  4. Athletic Bilbao 3