Uvrijedili goste iz Izraela
0

VIDEO / Grupa Never Again traži kaznu za Legiu zbog transparenta "Jihad"

Sarajevo-x.com
Nakon što su navijači poljskog kluba Legia na utakmici protiv izraelskog Hapoela iz Tel Aviva u okviru 2. kola Evropske lige podigli zeleni transparent sa natpisom "Jihad Legia", oglasile su se grupe koje se bore protiv rasizma, kao što je grupa Never Again. Od UEFA-e su zatražile kaznu za Legiu, piše AFP.

"Ovo je još jedan slučaj antisemitskog ponašanja ekstremističkih grupa koje su aktivne na poljskim stadionima. Ovo se moglo predvidjedi", rekao je za AFP Rafal Pankowski, član grupe Never Again.

Na početku utakmice u grupi C Evropske lige, u kojoj je Legia bila bolja od Hapoela rezultatom 2:1, navijači domaće ekipe su podigli ogromni zeleni transparent sa natpisom "Jihad Legia". Bio je urađen u bojama kluba iz Varšave, a slova su napisana u stilu arapskih.

"Neki od navijača Legie su poznati po antisemitskom i ekstremnom desničarskom ponašanju već godinama. Sada su dobili šansu da izraze mržnju prema Jevrejima i to su učinili na utakimci sa Hapoelom", dodao je Pankowski koji je na čelu UEFA-ine grupe Football Against Racism in Evrope.