Sergej Barbarez
0

INTERVJU / "Grupa 'D' je opasna, ali me ohrabruju nastupi Spahića"

Razgovarao: Edin Isanović
Sergej Barbarez
Sergej Barbarez
Rijetki su bh. sportisti koji su popularni kao Sergej Barbarez. Za nacionalne boje davao je više od maksimuma. Stoga je bio i ostao vrlo, vrlo omiljen. Svoj prvi nastup u dresu bh. reprezentacije upisao je u Argentini 1998. godine. Tada smo doživjeli najubjedljiviji poraz. Bilo je 5-0 za Batistutu i društvo.

U 47 nastupa za državni tim postigao je 17 golova. U svojoj karijeri nosio je dres Hanovera 96, Union Berlina, Hanse Rostock, Borussie Dortmund, HSV-a i Leverkusena (gdje je i završio karijeru).

Nakon što je sa selektorske klupe BiH otišao Ćiro Blažević, mnogi su upravo Barbareza vidjeli kao njegovog nasljednika.

Ipak, tako nisu mislili čelnici NSBiH. Naime, nekadašnjeg kapitena nisu željeli na mjestu šefa državne nogometne selekcije zbog nastupa na utakmici "Kodro, Bola i prijatelji". Svakako treba spomenuti da je Sergej imao i najveću podršku bh. javnosti.

"Bio bih neiskren kada bih rekao da nisam bio razočaran. No, predugo sam u sportu, navikao sam i na poraze. Imao sam želju, napravio koncept i plan rada, odabrao saradnike. No, to nije realizovano. Šta mogu? Život ide dalje, okrenuo sam se nekim drugim stvarima", počinje razgovor za Sarajevo-x.com Sergej Barbarez, koji je nekoliko dana boravio u Mostaru.

Odmarate u rodnom gradu?

Bio sam u žiriju na Red Bull Street Styleu u Sarajevu. Dolazak u BiH iskoristio sam da se malo odmorim u Mostaru.

Vaše trenutne aktivnosti vezane su za...?

Kao što znate, član sam Upravnog odbora HSV-a. Pored toga često putujem, posmatram utakmice. Želim da se educiram, motiva ne nedostaje.

Uskoro bi trebali polagati za profi-licencu?

Položio sam za A i B licencu. Odslušao sam prvi od četiri semestra za pro licencu. Vrhunski predavači, jako zanimljivo gradivo, naučio sam puno toga. Pohvalio bih rad Centra za edukaciju pri NSBiH. Kriteriji su strogi i trebaju biti takvi, jer ćemo na taj način imati i bolje trenere.

Kako komentarišete suparnike u kvalifikacionoj grupi za odlazak na kontinentalnu smotru 2012.?

Gupa daje šanse, ali treba biti oprezan. Bolji poznavaoci prilika potvrdit će da naši rivali iz četvrtog i petog šešira mogu uzeti bodove svima. Znam da neće biti lakih utakmica, ali nam u prilog ide činjenica da ni Rumuniji ni Francuskoj neće tako lako osvojiti kompletan plijen u Albaniji i Bjelorusiji. No, mene brine što pojedinci tvrde da ćemo sigurno putovati u Poljsku i Ukrajinu.

Istakli ste da Vas brine forma pojedinih reprezentativaca?

Definitvno. No, podvukao bih da je Emir Spahić do sada odigrao iznad svih očekivanja. Jedan je od najzaslužnijih za odlične partije svog kluba. Ostali su ispod očekivanog nivoa, ali ima još vremena da se to promijeni.

Po Vašem mišljenju, šta može biti razlog lošije forme?

Četiri igrača iz Bundeslige igrali su izvanredno u prošloj sezoni. Sada trebaju davati 20 ili 30 posto više kako bi bili na nekadašnjem nivou. Svi suparnici mnogo više pažnje posvećuju Wolfsburgu i Hoffenheimu. Ozbiljnije se pristupa Džeki, Misimoviću, Ibiševiću i Salihoviću.

Za kraj nam recite nedostaje li Vam nogomet, igrate li rekreativno?

Nogomet zaista volim, igrao sam dok sam mislio da treba. Kada sam završio, rekao sam to je to. Iskreno, ne žalim ni zbog čega. Rekreaciju imam najmanje jednom sedmično. Kada sam okončao karijeru, udebljao sam se nekoliko kilograma, ali sam to brzo skinuo.