Euro 2016
53

Greška golmana, crveni karton i veliki promašaji presudili Albaniji u porazu od Švicarske

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Albanija je u svom debitantskom nastupu na velikom takmičenju upisala poraz. U 1. kolu grupe A Albanci su minimalnim rezultatom 1:0 poraženi od Švicarske. Iako su cijelo drugo poluvrijeme imali igrača manje, Albanci su pružili izuzetnu predstavu i sitnice su ih dijelile od boda.

Ovo je bio debitantski nastup Albanije na velikom takmičenju, a samim tim i na evropskim prvenstvima. Meč je obilježio i sudar dva brata - Taulanta Xhake koji je zauzeo mjesto u prvoj postavi Albanije i Granita Xhake koji je od prve minute zaigrao u dresu Švicarske. To je bio prvi put u historiji evropskih prvenstava da dva brata igraju jedan protiv drugog.

Već na samom startu meča, u petoj minuti Švicarska je stigla do vodstva kada je štoper Hoffengeima Schar pogodio nakon centaršuta Shaqirija iz kornera. Golu je kumovala velika greška golmana Berishe koji je izletio "u prazno".

Rani gol nagovijestio je uzbudljiviju utakmicu i zaigralo se otvorenije. U 16. minuti odličnu šansu imao je Seferović čiji udarac zaustavio Berisha.

Kolosalnu šansu za izjednačenje Albanija je imala u 31. minuti kada je Sadiku izašao jedan na jedan protiv Sommera koji fantastičnom intervencijom spašava svoj tim.

Samo pet minute kasnije, umjesto izjednačenja, Albanija je ostala sa igračem manje kada je rukom igrao kapiten Cana i zbog toga dobio drugi žuti karton.

Švicarska je iz prekida koji je skrivio Cana pogodila stativu u 38. minuti, a šutirao je Džemaili. Do odlaska na odmor još jednu odličnu šansu imao je Seferović u 43. minuti, ali je ponovo Berisha odbranio.

Iako su imali igrača manje, Albanci su uspijevali prijetiti pa je tako u 50. minuti ponovo Sadiku imao odličnu šansu, ali njegov udarac je otišao pored gola. Samo tri minute kasnije ponovo prijeti Seferović na drugoj strani i ponovo je Berisha bio uspješniji. Novi duel ovog dvojca vidjeli smo u 66. minuti i još jednom je Berisha spasio svoj tim.

Kako se bližio kraj meča Albanija je sve više napadala i nije odavala dojam da ima igrača manje. U 77. minuti veliku šansu ponovo je propustio Sadiku. Zatim je u 80. minuti albanski tim tražio penal, ali se sudija nije oglasio. Najveću šansu na utakmici Albanija je imala u 87. minuti kada je Gashi imao sve vrijeme ovog svijeta da matira Sommera, ali je golman Švicarske odbranio njegov udarac.

Na kraju je Švicarska slavila iako su Albanci imali nekoliko ogromnih šansi da izvuku makar bod.

Albanija: Berisha, Hysaj, Cana, Mavraj, Kukeli, Abrashi, Agolli, Lenjani, T. Xhaka (kace 62'), Roshi (Cikalleshi 74'), Sadiku (Gashi 82').

Švicarska: Sommer, Lichtsteiner, Schar, Djourou, Rodriguez, Behrami, Džemail (Frei 76')i, G. Xhaka, Shaqiri (88'), Seferović, Mehmedi (Embolo 62').