Zbog nedostatka finansija
25

Grčki klubovi reklamiraju bordele i pogrebna društva

Klix.ba
Ekonomska kriza u Grčkoj uveliko se odrazila i na tamošnje nogometne klubove koji se odlučuju na sponzore koji ne priliče nogometnim dresovima.

Prvo se Nogometni klub Voukefalas iz Larisse, da bi izbjegao bankrot, odlučio na saradanju sa jednim lokalnim bordelom. Na roze dresu već neko vrijeme nose napis "Villa Erotica". Međutim, za trenera ove ekipe Yiannisa Batziolasa, ovo ne predstavlja nikakav problem.

"Ako gledate ovo u profesionalnom nogometu, kladionice i alkohol se reklamiraju na dresovima. Mislim da je to veći nemoral", kazao je Batziolas te dodao kako u Grčkoj nije čudno da ljudi idu u bordele zbog potrebe za seksom.

"Ja sam ponosan na vlasnicu bordela, ponosan sam što nam pomaže da ostvarimo naše snove, a to je igranje nogometa", pojašnjava nogometni trener. Vlasnica je Soula Alevridou koja u svakoj utakmici sjedi u VIP loži i gleda tim koji finansira.

Kaže kako je odlučila biti sponzor jer voli pomoći mladim ljudima.

"Ovdašnje vlasti ne daju mnogo novca za sport, obrazovanje ili bilo šta drugo. Ne vidim razlog zbog čega bi jedan siromašni klub prekinuo rad, zašto ne bi došli i zatražili pomoć od mene", kaže Alevridou.

Reklamiranju bordela protivi se lokalni nogometni savez iz kojeg navode kako reklamiranje prostitucije nije u duhu sporta.

Slična situacija zadesila je i klub Palaiopyrgos FC iz Trikale. Oni, umjesto roze dresova imaju crne, na kojima se s prednje strane nalazi krst, zaštitini znak lokalne pogrebne firme.

"Meni se sviđa. Kad vide krst na našim dresovima, protivnici se uplaše. Niko ovakvo nešto do sada nije nosio, tako da smo poznati", kaže veznjak Haris Bakogiannis.

Vlasnik pogrebne firme Christos Panagiotou kaže kako mu je ideja o sponzorstvu nogometnog tima došla u kasnim večernjim satima dok je sjedio u kafani.

"Igrači su mislili da se šalim, ali sada su već naviknuti na to. Nažalost, krst im nije donio veliku sreću do sada. Nadam se da će se uspjeti spasiti od ispadanja u niži rang. Tužno je to što jedan nogometni tim mora nositi logo pogrebne firme. Ali, mi prolazimo kroz jednu tragičnu situaciju u Grčkoj", kaže Panagiotuo.