Južna Koreja
0

Golman priznao namještanje razultata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nekadašnji golman južnokorejske nogometne reprezentacije, sada član prvoligaške ekipe Jeonbuk Motors, Yeom Dong-Gyun, priznao je namještanje rezultata u južnokorejskom prvenstvu.

Generalni sekretar lige Ahn Gi-Heon je saopćio da je golman priznao prevare počinjene u protekloj sezoni, kada je branio boje Chunnam Dragonsa.

"Golman je o prošlogodišnjim prevarama obavijestio glavnog trenera Jeonbuka, Choi Kang-Heeja, koji je bez razmišljanja predao slučaj tužilaštvu", izjavio je Ahn za novinsku agenciju Yonhap.

To je prvi primjer da je nogometaš upleten u namještanje rezultata prihvatio ponudu rukovodstva lige i priznao prevaru u zamjenu za manju kaznu.

Državno tužilstvo je u aprilu uhapsilo deset igrača korejske lige, koji su osumnječeni za prevare. Svi su kažnjeni doživotnim zabranama igranja nogometa u južnokorejskom prvenstvu, a rukovodstvo lige je istaklo da će kazne biti smanjene ukoliko se ne dokaže da su krivi.

Igrači su navodno primali novac kladioničara. Policija je uhapsila još petoricu nogometaša u drugoj južnokorejskoj regiji, koji su navodno također umješani u korupcijsku aferu, prvu u 28-godišnjoj historiji K-League.