Afrički Kup nacija u JAR-u
1

VIDEO / Golman Mweene iz spornog penala donio bod Zambiji

Totalsport
Na kontroverzan su način zambijski nogometaši došli do boda u 2. kolu grupe C Afričkog kupa nacija. U Nelspruitu u Južnoafričkoj Republici odigrali su 1-1 protiv Nigerije…

Znatno su bolji bili Nigerijci tokom većeg dijela utakmice protiv branitelja naslova. Mogli su povesti već u prvom poluvremenu, nakon što je u 25. minuti u njihovu korist opravdano dosuđen jedanaesterac. Potpuno je nepotrebno prekršaj na Ahmedu Musi napravio Davies Nkausu. Loptu je uzeo veznjak Chelseaja John Obi Mikel, ali je pucao očajno i pogodio stativu.

Donekle se za svoju pogrešku iskupio u 57. minuti kada je oduzeo loptu zambijskoj odbrani i proigrao napadača moskovskog Spartaka Emmanuela Emenikea za vodstvo 1-0. Taj se rezultat održao sve do 85. minute kada je dosuđen izrazito sporan kazneni udarac za Zambiju. Nigerijac Ogenyi Onazi i Zambijac Manuel Mayuka međusobno su se držali na rubu šesnaesterca, a sudac je potpuno neočekivano pokazao na bijelu tačku. Pitanje je i je li postojao prekršaj i je li bio unutar kaznenog prostora. U svakom slučaju, zambijski golman Kennedy Mweene je pogodio za konačnih 1-1.

Obje reprezentacije nakon dva kola imaju po dva boda. U drugom dvoboju dana u ovoj skupini sudarit će se Burkina Faso i Etiopija.

Afrički kup nacija, 2. kolo, grupa C:

Zambija - Nigerija 1-1 (Mweene 85 - 11m / Emenike 57)

Redoslijed: 1. Nigerija 2, 2. Zambija 2, 3. Burkina Faso 1 (-1), 4. Etiopija 1 (-1)