Nogomet
150

Golijada Rome i Intera pripala Vučici, Pjanić igrač odluke

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U 13. kolu talijanske Serije A snage su odmjerili Roma i Inter. Utakmica je završena rezultatom 4:2 u korist Rome, a dva gola za Vučicu postigao je bh. reprezentativac Miralem Pjanić.

U prvim minutama utakmice na Olimpicu u Rimu nije bilo izglednih prilika za gol, iako je ekipa Rome bila nešto konkretnija na terenu. Sporna situacija se dogodila u 13. minuti kada je Ljajić u šesnaestercu srušio Doda, ali sudija Mazzoleni nije dosudio jedanaesterac.

Na veliku radost domaćih navijača Roma je povela protiv Intera u 21. minuti, Ljajuć je asistirao Gervinhu, a napadač Rome je savladao Interovog golmana Handanovića.

Mogao je Inter do brzog izjednačenja u 25. minuti, Kuzmanović je primio loptu i šutirao ka golu Rome, ali je golman De Sanctis odbranio njegov udarac. Njegov promašaj je na drugoj strani propustio kazniti Nainggolan tri minute kasnije, šutirao je s ruba šesnaesterca, no, lopta je završila iznad gola Intera.

Igrala se 34. minuta kada su ponovo u akciji bili Ljajić i Gervinho, ali je gol napadača Rome poništen zbog ofsajda.

Inter je do izjednačenja stigao nakon kornera u 37. minuti koji je izveo Kuzmanović, a potom je udarcem glavom De Sanctisa savladao Ranocchia. Bio je ovo prvi gol koji je Roma ove sezone primila na svom terenu.

Samo dvije minute kasnije se Gervinho našao u novoj velikoj šansi za gol, ali ga je Ranocchia spriječio da postigne pogodak i ponovo dovede Vučicu u prednost.

U završnici prvog poluvremena je Inter bio bolja ekipa na terenu, ali ta dominacija nije rezultirala golom. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:1.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 47. minuti, Holebas se poigrao s odbranom Intera, snažno šutirao i pogodio za vodstvo Rome od 2:1.

Igrala se 53. minuta kada je Inter bio blizu novog izjednačenja. Osvaldo je pokušao makazicama savladati De Sanctisa, ali je lopta prošla nekoliko centimetara pored gola.

Ipak, Osvaldo je uspio postići pogodak u 57. minuti utakmice i izjednačiti rezultat na 2:2. Šutirao je iz šesnaesterca, lopta je pogodila odbrambene igrače Rome, prevarila golmana i završila u golu.

Roma je u novo vodstvo stigla samo četiri minute kasnije, Totti je se izborio u šesnaestercu Intera i dodao loptu bh. reprezentativcu Miralemu Pjaniću, koji je pogodio mrežu Intera za 3:2 u korist Vučice.

Mogli su gosti do novog izjednačenja de je Medel bio precizniji u 67. minuti utakmice. Nešto kasnije je Pjanić pao u šesnaestercu Intera, ali penala nije bilo.

U 78. minuti je ka Handanovićevom golu snažan udarac s distance uputio Nainggolan, a lopta je završila tek nekoliko centimetara iznad prečke. Na drugoj je strani šest minuta kasnije Kovačić šutirao preko gola Rome.

Potom su uslijedile dvije prilike, po jedna na obje strane. Za Inter je neprecizan bio Guarin, a za Romu Iturbe.

Konačnih 4:2 za Romu postavio je Pjanić svojim drugim golom na ovoj utakmici. Mali princ je u 92. minuti fantastično pogodio iz slobodnog udarca.

Roma je druga na tabeli s 31 bodom, tri manje od lidera Juventusa, dok je Inter na 11. mjestu sa 17 osvojenih bodova.

Rezultati 13. kola talijanske Serije A:

Chievo - Lazio 0:0 Sassuolo - Verona 2:1 Milan - Udinese 2:0 Cagliari - Fiorentina 0:4 Cesena - Genoa 0:3 Empoli - Atalanta 0:0 Palermo - Parma 2:1 Juventus - Torino 2:1 Roma - Inter 4:2

Tabela:

  1. Juventus 34
  2. Roma
  3. Genova 23
  4. Napoli 22 (-1)
  5. Sampdoria 21 (-1)
  6. AC Milan 21
  7. Lazio 20
  8. Fiorentina 19
  9. Udinese 18
  10. Sassuolo 18
  11. Inter 17
  12. Palermo 17
  13. Empoli 14
  14. Verona 14
  15. Torino 12
  16. Cagliari 11
  17. Atalanta 11
  18. Chievo 10
  19. Cesena 8
  20. Parma 6