FIFA
0

"Gol Heinzea Nigeriji trebalo je poništiti"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sudija subotnje utakmice grupe B Svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i Nigerije, Nijemac Wolfgang Stark, trebao je poništiti jedini gol na toj utakmici, onaj Gabriela Heinzea.

U šestoj minuti je stoper francuskog prvaka Marseillea glavom pod prečku smjestio ubacivanje Juana Sebastiana Verona iz kornera s desne strane. Tim su golom nogometaši Diega Maradone slavili 1-0 u dvoboju prvog kola.

Argentinski dnevnik Ole objavio je informaciju da je Odbor za suđenje Međunarodne nogometne federacije (FIFA) baš taj gol uzeo kao primjer nepravilno postignutog pogotka, te da je njime brifirao sudije.

Golu Heinzea prethodio je, navode iz FIFA-ine sudijske komisije, prekršaj u napadu njegovog saigrača Waltera Samuela, odnosno Samuelovo opstruiranje nigerijskog napadača Chinedua Obasija, kojem je Interov stoper nedopušteno blokirao izlazak na kasnijeg strijelca. Taj je gol, smatra FIFA a prenosi Ole, njemački sudija Stark trebao poništiti, te dosuditi slobodan udarac za nigerijsku reprezentaciju.

Isti dnevnik navodi da su sudije koje sude u Južnoafričkoj Republici posebno upozorene na situacije napadačkog opstruiranja pri izvođenju prekida, te da ubuduće ne smiju tolerirati guranje i držanje unutar 16-erca.