Nogomet
69

Glavaš o baražu za SP: Mandžukić i Modrić će biti prevaga za Hrvatsku protiv Islanda

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Večeras se igraju prve utakmice baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, a sastaju se Portugal - Švedska, Ukrajina - Francuska, Grčka - Rumunija i Island - Hrvatska. Svoja je očekivanja u razgovoru za portal Klix.ba otkrio bivši reprezentativac BiH i nogometni stručnjak Vlatko Glavaš.

Glavaš nije zaboravio eliminaciju naše reprezentacije od Portugala u prethodna dva ciklusa za odlazak na veliko takmičenje, pa je stoga na strani Švedske.

"Portugal je već treći put u baražu, a nas su eliminisali dva puta. Iskreno, ja im sada želim istu sudbinu koja je nas tada zadesila. Osim toga, puno mi je bolje gledati Zlatana Ibrahimovića nego Cristiana Ronalda, stoga vjerujem da Šveđani mogu dalje i želim im da se kroz baraž plasiraju u Brazil", rekao je Glavaš.

U duelu Ukrajine i Francuske kao favorite vidi Galske pijetlove.

"Ukrajina je sigurno veoma nezgodna reprezentacija, ali su Francuzi favoriti, posebno zbog sjajnog Francka Riberyja. On bi mogao biti prevaga na stranu Francuske, za koju smatram da će otići u Brazil", kazao je Glavaš.

Kada je riječ o susretu Grčke i Rumunije, njegove su simpatije na strani Rumuna, ali vjeruje da će Grci osigurati plasman na SP.

"Grčka se realno već duži niz godina 'provlači', a ipak su uspjeli postati prvaci Evrope. Mislim da su ih se ljubitelji nogometa zasitili zbog njihove destruktivne igre. S druge strane, Rumuni su u naletu i milim da bi oni bili bolji par za Brazil. Smatram da obje reprezentacije imaju podjednake šanse za plasman na SP. Ja priželjkujem prolaz Rumuna, ali je realno očekivati da iskusni Grci odu na prvenstvo", izjavio je bh. stručnjak.

Hrvatska je, prema mišljenju mnogih, najbolje prošla jer će se za odlazak u Brazil boriti sa Islandom. Glavaš vjeruje da će nam se komšije pridružiti na SP-u.

"Hrvatska je veliki favorit i objektivno ima bolje igrače. Prednost je i odlazak Igora Štimca sa mjesta selektora i puno bolja atmosfera u svlačionici. Hrvatskoj želim prolazak dalje zbog svojih prijatelja Nike i Roberta Kovača, s kojim sam igrao u Njemačkoj. Vjerujem da će Luka Modrić i Mario Mandžukić biti prevaga u njihovom duelu s Islandom te da će se naći u Brazilu", rekao je Glavaš.

Izdvojio je tri favorita za osvajanje SP-a, a Zmajevima je prognozirao drugi krug.

"Moji favoriti su Brazil, Kolumbija i Njemačka. Vjerujem da BiH može u drugi krug", završio je Glavaš.

Prva utakmica baraža za SP u Brazilu između Islanda i Hrvatske se igra od 20 sati, dok utakmice Portugal - Švedska, Ukrajina - Francuska i Grčka - Rumunija počinju u 20 sati.