Nogomet
59

Glavaš: Italijani su nam pomogli, a mi smo im smijenili selektora

Piše: A. D.
Vlatko Glavaš bio je dio tima koji je prije 18 godina porazio veliku Italiju na stadionu Koševo. U to vrijeme fudbaler Fortune Dusseldorf odigrao je jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri, te dao pravi doprinos veličanstvenoj pobijedi nad Azzurrima.

“Svi mi koji smo tog dana igrali za BiH se sjećamo velike utakmice, fudbalskog praznika koji su uveličali svjetski viceprvaci. Donijeli su u BiH dva, tri miliona maraka, došli da nam pomognu, a mi im smijenili selektora. Bio je to fudbalski presedan koji se ne zaboravlja”, kazao je Glavaš za Klix.ba.

Sjećanja su i danas svježa iako je od velike utakmice prošlo 18 godina.

“Prvi put se igralo u Sarajevu, nije bilo metaka i granata, a Koševo je bilo krcato. Mi smo pred utakmicu boravili u Holiday Innu gdje smo se družili sa Italijanima. Sjećam se da smo noć uoči utakmice zajedno večerali Bakir Beširević, Paolo Maldini, Enrico Chiesa i ja”, dodaje Glavaš.

Bez obzira što je italijanska selekcija bila sačinjena od svjetskih fudbalskih zvijezda, Vlatko nije imao tremu pred meč.

“Nisam se plašio, u to vrijeme sam igrao u Bundesligi i bio u pravoj formi. Imali smo i mi dobre igrače, Bola je igrao za Fenerbahce, Balja za Bursaspor, Salihamidžić za HSV, a oni su bili velesila i mnogo jači. Mi smo odigrali dobro i pobijedili. Sigurno je to jedna od mojih najvažnijih utakmica u karijeri”, priznao je na kraju Glavaš.