Fabio Capello
0

"Glasam da se SP 2022. u Kataru igra zimi"

Totalsport
Fabio Capello
Fabio Capello
Sve je više nogometnih stručnjaka i eminentnih imena koji smatraju da se Svjetsko prvenstvo 2022. godine, koje je dodijeljeno Kataru, mora igrati u zimi, tokom januara i februara.

Među takvim je i talijanski stručnjak Fabio Capello, trenutno engleski selektor, koji je najavio da će tu dužnost obnašati zaključno sa Evropskim prvenstvom 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

"Nije u pitanju samo hoće li organizatori SP-a 2022. godine osigurati hlađenje samog stadiona gdje se igraju utakmice. Pa, neće nogometaši tokom prvenstva biti samo u hotelu, gdje postoje klime, i na stadionu", rekao je Capello i nastavio:

"SP je dugo takmičenje i igrači se moraju u slobodnim trenucima baviti i drugim stvarima, onima koja odvlače pažnju na utakmice. Uostalom, moraju trenirati, prošetati i ostalo, a s obzirom na neprirodno visoke temperature tokom ljeta u tom dijelu svijeta (op.a. oko 50 stupnjeva Celzijusa na suncu) to bi bilo ubitačno.

Capello je stoga jasan:

"Apsolutno podržavam Svjetsko prvenstvo u januaru i februaru".

Podsjetimo da se i predsjednik UEFA-e Michel Platini izjasnio za tezu igranja tokom zime, a unatoč velikom protivljenju na startu, izgleda da mišljenje oko toga mijenja i najbitniji čovjek u svemu, predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) Sepp Blatter.