Nogomet
22

Giroud utišao Old Trafford i donio bod Arsenalu protiv Uniteda

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U derbiju 12. kola Premiershipa Manchester United je na svom Old Traffordu remizirao protiv Arsenala (1:1).

Ovo je već sedma ligaška utakmica bez pobjede za United u ovoj sezoni što vjerovatno znači i konačni kraj pričama o eventualnom pohodu na osvajanje titule, a dodatno je otežana i borba za četvrto mjesto. Crveni đavoli imaju sedam bodova manje od Liverpoola, šest manje od Chelseaja i Arsenala te pet bodova manje od Manchester Cityja. Uz to, Liverpool, Chelsea i City imaju po utakmicu manje od Uniteda.

Arsenal je nastavio niz bez poraza u ligi koji sada iznosi 11 mečeva. Podsjetimo, Topnici su prethodno poraženi samo u 1. kolu na domaćem terenu od Liverpoola.

Remijem Uniteda i Arsenala Jose Mourinho je nastavio sjajan niz u duelima protiv Arsene Wengera koji nikada nije uspio slaviti u ligaškim okršajima protiv Portugalca. Zapravo, brojeći sve duele ova dva trenera, Wenger je slavio samo jednom u 16 mečeva, dok Mourinho ima osam pobjeda. Brojeći samo Premiership, u 12 međusobnih duela Mourinho ima pet pobjeda, a sedam mečeva okončano je remijem.

Manchester United je od početka meča krenuo ofanzivno i pravio pritisak na zadnju liniju gostiju, ali prvu šansu imao je Sanchez u sedmoj minuti kada je, nakon izigrane akcije poslije kornera, glavom šutirao pored gola.

Ostatak prvog dijela donio je konkrentiju igru Uniteda, a najbolju šansu imao je Mata u 37. minuti kada Cech brani njegov udarac. Kasnije je pokušavao i Martial, ali je golman gostiju ponovo bio na visini zadatka.

United je i u drugom dijelu bio opasniji, a nagrada je stigla u 68. minuti kada Mata pogađa za 1:0. Iako je do kraja meča izgledalo da će domaćin doći do drugog gola, Arsenalu je bod donio rezervista Giroud u 89. minuti. To je bio jedini udarac Topnika u okvir Unitedovog gola.

Tabela: