Nogomet
129

Generacija s karakterom: Potezi koji su doveli do stvaranja jakog Sarajeva

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
FK Sarajevo pobijedio je četvrtak u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Evropske lige grčki Atromitos rezultatom 3:1 i plasirao se u play-off.

Prije odlaska u glavni grčki grad nogometaši Bordo tim jasno su poručili – "Možemo". Ipak, samo su najoptimističniji vjerovali u trijumf nad timom koji dolazi iz mnogo jače lige i koji je u svoju ekipu uložio mnogo više finansija od bh. predstavnika. Ipak, kada je klupski bh. nogomet u pitanju nema pravila, postoji samo tinjajuća nada da se može i protiv boljih od sebe.

Izabranici Dženana Uščuplića igrali su fantastično i savladali velikog rivala. Od početka utakmice igrači Sarajeva prizemljili su igru, nametnuli kombinatoriku i posjedom lopte širili protivničke linije. To su izvrsno iskoristili vezni igrači koji su pravili velike probleme odbrani Atromitosa. Utakmica je okončana kao u najljepšem snu – pobjedom 3:1 i odlaskom u play – off gdje je tim sa Koševa igrao 2009. godine protiv rumunskog Cluja.

Danas će bh. predstavnik saznati ime suparnika u 4. pretkolu. No, koji su to potezi doveli do stvaranja, možemo već sada reći, jakog tima?

1. Povjerenje u struku i ostanak igrača iz prošle sezone

Nakon odlaska Roberta Jarnija i neuspjelog dovođenja Ljupka Petrovića klub je ukazao povjerenje nekadašnjem igraču Bordo tima Dženanu Uščupliću kojiim se odužio na najbolji mogući način – osvajanjem Kupa BiH. Od rukovodstva kluba s razlogom je nagrađen i dobio je novu šansu u novoj sezoni. Da su povukli najbolji mogući potez pokazuju posljednji rezultati. Osim toga, okosnica igračkog kadra iz prošle sezone ostala je u bordo svlačionici.Nije se razmišljalo o prodaji igrača i velikim transferima. To prethodnih godina nije bio slučaj.

2. Slaganje ekipe

Rukovodstvo tima sa Koševa posljednjih mjeseci konstantno radi na jačanju igračkog kadra. Sportski direktor Abdulah Ibraković i prvi šef struke Dženan Uščuplić jasno su znali šta žele. U svakoj liniji Sarajevo je dobro pokriveno. Ekipa nakon dugo vremena djeluje uigrano, kompaktno sa jasnim ciljem - postizanjem gola više od rivala. Ono što posebno ohrabruje sve navijače tima sa Koševa jeste što aktuelna generacija ima karakter. I kada izgube ili prime pogodak, mogu se vratiti u igru. Okršaji u Norveškoj i Grčkoj to su demonstrirali.

3. Jasna vizija kluba

FK Sarajevo definitivno ima viziju. Od dolaska aktuelnih čelnika kluba iz Titove 38/b uloženo je mnogo truda. To prvih godina nije pratio rezultat.Možda je bilo nekih pogrešnih poteza i lutanja, ali se iz toga i naučilo. Ipak, kada se nešto radi sa velikom ljubavlju, kao što to čini rukovodstvo Sarajevo i imate viziju, to donosi plodove nakon nekoliko godina. Stiglo je već sada. Poklopilo se sve. Bordo tim će osim plasmana u play-off zaraditi i 150 hiljada eura.

4. Sjajna atmosfera

U i oko kluba stvorena je izuzetna atmosfera. Trener i struka iskoristili su povjerenje i složili kvalitetnu ekipu koja pravi rezultat. To je probudilo euforiju, vraća se publika na Koševu. Bez dvojbe, Sarajevo je postalo "in priča", što privlači i sponzore. Igrači koji nose bordo dres pokazali su volju, želju, htijenje, a to je ono što navijači žele. U budućnosti klub se može izdići na još veći nivo, što je cilj čelnika koševskog premijerligaša.

5. Bez statusa zvijezda

Dok su prethodnih godina pojedini igrači Bordo tima imali osigurano mjesto u udarnoj postavi, bez obzira na ponašanje i formu, danas to nije slučaj. Svi su ravnopravni, igraju samo najbolji. To se moglo vidjeti u Atini gdje je Uščuplić na klupi ostavio standardnog Bilbiju, a ubacio Duljevića koji je postigao prvi gol. Kasnije je u igru ušao već pomenuti Nemanja Bilbija i dva puta zatresao mrežu suparnika. Konkurencija je žestoka, ali i zdrava. Aktuelna generacija pored karaktera i pobjedničkog mentaliteta ima "ono nešto".