Nogomet
189

Gazzeta: Džeko polako postaje Romin lider

Klix.ba
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Novinar italijanskih novina La Gazetta dello Sport Davide Stoppini konstatuje da Edin Džeko Romi ne donosi samo golove i bodove, nego više od toga.

Džeko je postigao jedini gol za Romu u visokom porazu od Barcelone (6:1) u 5. kolu Lige prvaka. To je bila četvrta uzastopna utakmica u kojoj Džeko postiže gol za Romu.

"Poslije sporog starta, 29-godišnji igrač konačno dolazi do izražaja. Međutim, dok njegovi golovi impresioniraju menadžment tima, njegove liderske sposobnosti privlače veću pažnju.

Njegovi saigrači su izgledali ošamućeni i zapanjeni majstorskom igrom Barcelone, ali Džeko je bio taj koji ostaje smiren i nepopustljiv. On je izgledao kao jedini igrač Rome koji je zainteresiran da promijeni rezultat iako je njegov napor bio uzaludan", ističe novinar Gazzete.

"Njegove liderske sposobnosti dolaze do izražaja i kada se izvode penali, iako ih je promašio pet od 12 u svojoj karijeri. Posljednji promašaj stigao je na Camp Nou stadionu, ali to ga neće zaustaviti da preuzima odgovornost. To vjerovatno govori o njegovoj nepopustljivosti da postigne gol pod svaku cijenu i to se mora cijeniti.

Džeko je jedini put u karijeri povezao pet utakmica u kojima postiže barem jedan gol dok je igrao u Wolfsburgu 2009. godine. To se desilo u posljednjih pet ligaških mečeva. Treba spomenuti da su oni tada osvojili ligu. Dobar znak za Romu, vjerovatno", dodao je Stoppini.