Nogomet
8

Gary Neville: Valenciju nisam mogao odbiti

Piše: D. B.
Gary Neville
Gary Neville
Novi šef stručnog štaba Valencije Gary Neville je izjavio da bi izgubio sav kredibilitet da je kojim slučajem odbio šansu da vodi ovaj španski klub.

Bivši defanzivac Manchester Uniteda je otkrio da je odbio ponude nekoliko klubova otkako je otišao u nogometnu penziju, ali da Šišmiše nije mogao odbiti.

"U proteklih nekoliko godina sam sjedio ispred TV-a, vrijeme je da ustanem. Kada sam dobio poziv iz Valencije u nedjelju navečer, znao sam da se radi o velikom klubu, velikoj prilici i izazovu. Da sam odbio ovaj posao, pozdravio bih se sa svojim kredibilitetom", izjavio je Neville.

On je ranije bio u stručnom štabu reprezentacije Engleske zajedno sa selektorom Royem Hodgsonom, a s Valencijom je potpisao ugovor do kraja sezone, bez obzira na to što ranije nije imao nikakvog iskustva.

Nekadašnji desni bek će funkciju zvanično preuzeti u nedjelju nakon što Valencia u subotu odigra utakmicu protiv Barcelone. Neville će debitovati u srijedu na utakmici Lige prvaka koju Valencia igra protiv Lyona na svojoj Mestalli.

"Svi smo vidjeli ranije da neiskusni treneri mogu napraviti uspjeh, a iskusni podbaciti. Magična formula ne postoji. Znam da se moram dokazati i razuvjeriti one koji sumnjaju u mene te govore da je moj dolazak rizik. Razumijem zašto se postavljaju takva pitanja, a ja moram odgovoriti na terenu u narednim mjesecima", dodao je Neville.

On mijenja trenera Nuna Espirita Santa, koji je dao ostavku nakon nedjeljnog poraza od Seville. Šišmiši su nakon poraza pali na deveto mjesto na tabeli španske Primere. Prošle sezone je Valencia završila na četvrtom mjestu, no, ove sezone je u 13 utakmica u ligi upisala samo pet pobjeda.

Neville je rekao da ne smatra da je samo privremeno rješenje iako je potpisao ugovor koji važi samo do maja.

"Svakom nogometnom poslu treba pristupiti kao da se radi o nečemu što će dugo trajati, čak iako je ugovor potpisan na šest mjeseci. Svaka odluka koju donesem bit će dugoročna. Ne mogu raditi drugačije. Želim stabilnost", kazao je novi trener Valencije.

Neville od 2013. godine komentariše utakmice sa sportskim komentatorima i analitičarima.

U njegovom stručnom štabu će biti i njegov brat Phil, koji je u Valenciji kao pomoćni trener od jula.

"Da Phil nije ovdje, ja bih tražio da dođe. On je vrijedan i talentovan. Drago mi je što je sa mnom. Profesionalno smo radili 25 godina kao igrači, tako će biti i u budućnosti", rekao je Gary.

U svoj tim je pozvao i nekadašnjeg igrača Valencije Miguela Angela Angula, koji u prvi tim stiže nakon što je vodio mladu ekipu Valencije.

Prije nego je prihvatio poziv iz Valencije, Nevile se konsultovao sa svojim bivšim trenerom sir Alexom Fergusonom.

"Razgovarali smo, ohrabrio me i podržao. Savjete mi je dao i Roy Hodgson, kao i drugi menadžeri koji imaju iskustvo rada u Španiji", završio je Neville.

On je u karijeri za Manchester United odigrao 602 utakmice od 1992. do 2011. godine, a osvojio je 20 trofeja.