Nogomet
0

Gana u četvrtfinalu, Amerikanci idu kući

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Gane obranili su čast afričkog kontinenta na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Na prvom Mundijalu u povijesti koji se održava na afričkom kontinentu, Gana je bila jedina selekcija koja je prošla takmičenje po skupinama i plasirala se u nokaut-fazu, a u dvoboju s SAD-om je napravila i korak dalje, te je izborila četvrtfinalni dvoboj protiv Urugvaja!

Amerikanci su u skupini protiv Slovenije nadoknadili zaostatak 2-0, a protiv Alžira su zabili gol koji ih je odveo u osminu finala u prvoj minuti sudačke nadoknade.

I u ovoj utakmici je američka reprezentacija loše krenula. Naime, Gana je povela već u 5. minuti. Kevin-Prince Boateng sjajno je povukao sam po lijevog strani, došao na granicu kaznenog prostora i sjajnim prizemnim udarcem matirao američkog vratara Howarda. Boatengov gol je bio treći najbrži afričkih reprezentacija na svjetskim prvenstvima.

U 18. minuti, nova prilika za Ganu. Gyan je iz slobodnog udarca opalio "kao iz topa", ali je američki vratar Howard bio na visini zadatka. Uspio je odbiti snažan udarac.

U 35. minuti, najbolja prilika za Amerikance u prvom poluvremenu. Dempsey je izbio sam pred vratara Gane Kingsona, koji je lijevom nogom odlično obranio njegov udarac.

U drugom poluvremenu su američki nogometaši bili buno bolji. Na samom početku igre u nastavku, Feilhaber, koji je ušao u poluvremenu, imao je sjajnu šansu, ali je njegov udarac iz blizine Kingson odlično zaustavio rukom. U 62. minuti su Amerikanci napokon stigli do zasluženog izjednačenja. Jonathan je u svom kaznenom prostoru nepropisno zaustavio Dempseyja, a s bijele tačke se precizan bio najbolji strijelac u povijesti američke reprezentacije Landon Donovan. Bio je to njegov treći pogodak na ovome prvenstvu.

Amerikanci su više pritiskali do kraja osnovnog dijela utakmice, ali nisu stvorili neku izrazito dobru priliku za pobjedu. A onda, već u trećoj minuti prvog produžetka, Asamoah Gyan po drugi puta doveo Ganu u vodstvo. Sjajno je izdržao duel sa Bocanegrom i svladao Howarda. Bio mu je to treći gol na Mundijalu, a prvi iz igre. Prethodna dva, protiv Srbije i Australije, zabio je iz kaznenih udaraca. Amerikanci su do kraja žestoko navaljivali na gol Gane, ali do izjednačenja nisu stigli.

Dodajmo još da su nakon prve dvije odigrane utakmice osmine finala čak šestorica nogometaša na djelidbi prvog mjesta ljestvice strijelaca, svi sa po tri gola. Donovan i Gyan pridružili su se Urugvajcu Luisu Suarezu, Argentinccu Gonzalu Higuainu, Slovaku Robertu Vitteku i Španjolcu Davidu Villi.

U nedjelju će nova dva dvoboja osmine finala odigrati Engleska i Njemačka, odnosno Argentina i Meksiko.

Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala:

Gana- SAD 2-1 u produžetku (Boateng 5, Gyan 93 / Donovan 62-11 m)