Afrički Kup nacija
0

VIDEO / Gana s dvije prekrasne akcije svladala Mali

Totalsport
Gana ostvarila i drugu pobjedu (Foto: AFP)
Gana ostvarila i drugu pobjedu (Foto: AFP)
Nogometaši Gane su odličnom i lijepom za oko predstavom slavili u drugoj utakmici 2. kola grupe D protiv Malija s 2-0, čime su došli na milimetar od plasmana u četvrtfinale Afričkog kupa nacija.

"Crne zvijezde" su u gabonskom (suorganizator uz Ekvitorijalnu Gvineju) gradu Francevilleu s dva pogotka u nastavku slomili otpor upornih Malijaca. "Odbjegli" Asamoah Gyan, klupski igrač Al Aina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, otključao je u 63. minuti dotada začaranu mrežu Malija.

Gyan je savršeno izvedenim slobodnim udarcem s nekih 30-ak metara pogodio lijevi gornji ugao malijskog golmana Soumaila Diakitea za vodstvo Gane 1-0. Gyan je 13 minuta kasnije bio u ulozi asistenta Andreu Ayewu. Najbolji igrač reprezentacije petom je s desne strane uposlio napadača francuskog Marseillea koji nakon toga solo akcijom zabija u bliži ugao uprkos tome što su u njegovoj neposrednoj blizini bila dva odbrambena igrača.

Gana je pobjedom praktično osigurala nastup u četvrtfinalu nakon što je iz dvije utakmice sakupila maksimalnih šest bodova. Mali je ostao na tri, baš kao i Gvineja, te u posljednjem kolu igra protiv posljednjoplasirane Bocvane, a pobjeda bi mu donijela plasman u nokaut-fazu takmičenja.

Afrički kup nacija, 2. kolo, grupa D:

Gvineja - Bocvana 6-1 (Diallo 15, 27, Camara 42, Traore 45+3-11m, Bah 84, Soumah 86 / Selolwane 23-11m) Gana - Mali 2-0 (Gyan 63, Ayew 76)

Redoslijed: 1. Gana 6, 2. Gvineja 3, 3. Mali 3, 4. Bocvana 0