Rezultat 2:1
38

Galatasarayu pripao posljednji derbi u 2012. godini

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Posljednji ovogodišnji istanbulski derbi pripao je timu Galatasaraya, koji je rezultatom 2:1 pobjedio gradskog rivala Fenerbahcea.

Galatasaray je na domaćem stadionu 'Turk Telekom Areni' došao u vodstvo nakon greške Bekira Irteguna, koji je savladao svog golmana Volkana Demirela u 10. minuti. Ovogodišnje pojačanje Fenerbahcea Raul Meireles, koji je posuđen iz londonskog Chelseaa u 23. minuti u šesnaestercu protivnika pronašao je Hasana Alija Kaldirima, koji je poravnao na 1:1.

U 36. minuti Selcuk Inan, dobrim udarcem iz prekida doveo je Galatasaray u vodstvo od 2:1, što je bio i rezultat prvog poluvremena. Do kraja se rezultat nije mijenjao.

Galatasaray je ovom pobjedom zadržao lidersku poziciju u 55. sezoni turske nogometne Super Toto lige.

Susret je obilježio detalj iz 82. minute kada je 28-godišnji Raul Meireles dobio prvi crveni karton u karijeri. Istanbulski derbi, koji se ubraja među najveće u svijetu pratilo je ukupno 400 akreditiranih predstavnika medija, među kojima i predstavnici medijskih kuća iz Njemačke, Holandije, Grčke, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Švedske i Azerbejdžana.

U Turskoj je ovih dana vladala prava fudbalska groznica povodom interkontinentalnog derbija između istanbulskih klubova Galatasaraya (čiji je stadion u evropskom dijelu grada) i Fenerbahcea (stadion u azijskom dijelu).