Zvjezdan Misimović
0

"Galatasaray je jedan od najboljih evropskih klubova"

Totalsport
Zvjezdan Misimović
Zvjezdan Misimović
U razgovoru za sportski internetski portal Spox.com o bivšoj ekipi, novoj sredini i Galatasarayu pričao je bosanskohercegovački reprezentativac Zvjezdan Misimović.

Podsjetimo da je Misimović ovoga ljeta napustio redove Wolfsburga i otisnuo se u Tursku, potpisavši s Galatasarayem četverogodišnji ugovor.

Rođeni ste u Njemačkoj u kojoj ste odrasli i u kojoj ste godinama igrali uspješno u Bundesligi. Šteta je što ste otišli.

Hvala. Nije mi to bilo lako učiniti. Budući da sam u Njemačkoj rođen i da sam tamo proživio djetinjstvo, prikladnim se čini da i igram u Bundesligi. Međutim, želio sam probati nešto novo.

Je li vaš prijatelj Edin Džeko bio ljubomoran na činjenicu da ste vi smjeli napustiti Wolfsburg, a da to njemu nije dopušteno?

(Smijeh) Ne, ne vjerujem. Ali, mogu shvatiti to da on želi otići kada veliki klub pokuca na vrata. Kvalitetan je što pokazuje i ove sezone. Ima 24 godine i njemu će se prilika za transfer ponovno ukazati. Bit će ponuda.

Imali ste i vi priliku za ostanak u Bundesligi, tražio vas je Schalkeov trener Felix Magath, ali Wolfsburg vam nije dao tu šansu. Jeste li zbog toga bili ljuti?

Želio sam u Galatasaray. To je velik klub.

Pa i Schalke je velik klub...

Istina. To je klub velike tradicije, a nova saradnja s Felixom Magathom bila bi lijepa. Svima je poznato kako smo dobro zajedno sarađivali (naslov njemačkih prvaka, op.a.).

Schalke je trenutno u teškoj situaciji, a nekoga poput vas Magath još uvijek traži.

Schalke ima kvalitetnan tim, pun jakih individualaca i sigurno je da će se uzdići. Ne mogu stvari počivati na pojedincu.

Jeste li se u Wolfsburgu osjećali neželjeno?

Wolfsburg je osvojio naslov njemačkih prvaka i bilo mi je jasno da ćemo takvo nešto teško ponoviti. Želio sam novi izazov i opredjelio sam se za Galatasaray. Imam 28 godina i pravo je bilo vrijeme za pokušati nešto novo.

Jeste li već imali priliku vidjeti vašeg nasljednika Diega na djelu?

Nažalost, još nisam. Ali, pokušavam i dalje pratiti Wolfsburg, dobru ekipu s dobrim trenerom.

  • Mnogi ne razumiju vaš odlazak u Tursku. Zbog čega baš Galatasaray?

Uvijek sam govorio da želim u inostranstvo. Galatasaray je jedan od najboljih evropskih klubova. Pod pritiskom smo pobjeđivanja u svakoj utakmici i od nas se naslov prvaka očekuje.

Postoje glasine da ste samo posuđeni Galatasarayu koji će, ne plati li drugu ratu transfera sljedećeg ljeta, biti primoran ponovno vas vratiti u Wolfsburg. Vraćate li se na kraju sezone?

Ne želim pričati o detaljima ugovora, ali ne očekujem povratak na kraju sezone.

Navijači u Turskoj vas vole, ali medije još niste oduševili. Za prve ste utakmice uglavnom kritikovani.

Potrebno je neko vrijeme da se čovjek privikne na život u inostranstvu. Novi je mentalitet, nova ekipa, novi grad i novo okruženje. Primljen sam vrlo dobro, a otkada sam tu upisali smo tri uzastopne pobjede. Nismo igrali nešto posebno dobro, ali smo došli do pobjeda.

Uskoro utakmicu u sklopu kvalifikacija za Euro 2012. igraju Njemačka i Turska. Vaša prognoza?

Turska u Guusu Hiddinku ima sjajnog stratega, ali su neki igrači, Arda Turan, Hakan Balta i Sabri Sarioglu, povrijeđeni. U normalnim okolnostima Njemačka bi trebala slaviti u domaćoj utakmici.