Katalonci ga pozvali u svoju školu
0

FOTO+VIDEO / Gabriel, dječak bez stopala koji sanja da zaigra za Barcelonu

Klix.ba
San jedanaestogodišnjeg Brazilca Gabriela mogao bi se ostvariti nakon što ga je Barcelona pozvala da bude dio trening škole koju Katalonci imaju u Rio de Janeiru.

Dječak koji je rođen bez oba stopala trenirao je proteklih dana sa ostalom djecom u nogometnoj školi Blaugrane u navedenom brazilskom gradu. Kako kaže, za njega je to bilo ostvarenje sna i najljepše iskustvo.

Sve je počelo kada je tamošnja sportska televizija napravila reportažu o ovom dječaku. Nakon što su u Barceloni čuli za Gabrielovu želju, odmah su nazvali njegove roditelje i rekli im da dovedu svog sina da trenira sa ostalim dječacima u školi u Rio de Janeiru.

"Nikada nismo imali sličan slučaj, ali to ne mora značiti ništa. Sva djeca u ovoj školi imaju svoje mjesto i Gabriel će biti jedan od mnogih koji su dobili priliku trenirati u nogometnoj školi najboljeg kluba na svijetu", kaže Joaquim Estrada, koordinator škole.

Iako su mnogi mislili da 11-godišnji dječak zbog nedostatka neće moći pratiti zahtjevne treninge, svi su bili iznenađeni kada su vidjeli da Gabriel bez problema može šutati loptu, trčati, driblati... u čemu je neizmjerno uživao.

"Iako nema stopala, Gabriel posjeduje nevjerovatne motoričke sposbnosti i koordinaciju", pojašnjava fizioterapeut Barceloninog kampa Mauricio Soares.

Gabriel u kamp nije došao sam. Odlučio je povesti i dva prijatelja, Joaoa i Romarinha. Prvi je sin nekadašnjeg igrača Blaugrane Deca, koji je također bio iznenađen igrama mladog Gabriela.

"Njegova historija je veoma emotivna. Ali, on to sve prevazilazi, prilagođava se i uživa u igri... Joao mi je rekao da poznaje dječaka koji nema stopala, ali sa protezama odlično igra nogomet", kazao je Deco koji trenutno nastupa za ekipu Fluminensea.

Dječak Gabriel je primjer kako jedna mlada osoba može razbiti predrasude i izbrisati granice u ostvarivanju sna. Ovo je tek njegov početak, najbolje tek dolazi.