Evropska liga
0

Fulham izbacio Juventus, spektakl u Bremenu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Fulhama kreirali su najveće iznenađenje u prvim četirima uzvratnim dvobojima osmine finala Europa lige. Pobijedili su Juventus na svom Craven Cottageu 4-1.

Time su nadoknadili zaostatak od 3-1 iz prve utakmice, te nanijeli torinskoj ekipi još jedan težak udarac ove sezone.

Ambicije sastava iz Torina sahranio je najbolji nogometaš svijeta iz 2006. godine, Fabio Cannavaro. Nakon što su Zaccheronijevi igrači poveli pogotkom Trezegueta već u drugoj minuti, Cannavaro je u devetoj izgubio duel s centarforom domaćih Bobbyjem Zamorom, nakon čega je ovaj svladao Antonija Chimentija, 39-godišnjega trećeg Juventusova vratara, za 1-1.

U 27. minuti kao zadnji je čovjek obrane Cannavaro prekršajem zaustavio Mađara Zoltana Geru, te opravdano zaradio izravni crveni karton.

Otad je na terenu postojala samo jedna ekipa, a Juventusovi nogometaši nisu uspijevali pružati otpor. Igrač utakmice Gera u 39. je minuti pogodio za 2-1, da bi deset minuta potom iz penala, kojeg je igrajući rukom skrivio Diego, povisio na 3-1. Time su Londončani izjednačili ukupan rezultat na 4-4 i trebao im je još jedan gol da bi izbjegli produžetke. Dobili su ga preko američkog reprezentativca Clinta Dempseyja u 83. minti, desetak minuta nakon što ga je iskusni trener domaći Roy Hodgson uveo u igru.

Nervozni Jonathan Zebina zaradio je drugi crveni karton za goste u 90. minuti.

Nogometaši Valencije vodili su kod Werdera u Bremenu 2-0, 3-1 i 4-3, no svejedno su jedva uspjeli proći u četvrtfinale uspjevši na kraju sačuvati remi 4-4. Prošli su zahvaljujući većem broju golova u gostima. Prva je utakmica završila 1-1.

Iako su imali u dva navrata golemu prednost, Španci nisu bili bolja ekipa na tereni. Nijemci su napadali i promašivali, dok je neumoljivi David Villa pogađao. Zabio je tri gola i došao do brojke od pet pogodaka u takmičenje. Gol za 3-1 zabio je Mata.

Igrač koji je najviše ukrao šou u gostujućim redovima bio je ipak David Silva. Mozak igre sastava Unaija Emeryja asistirao je majstorski kod sva tri prva gola Valencije.

Za domaće su, svatko po gol, zabili Hugo Almeida, Frings, Marin i Pizarro. Frings je zabio iz penala iako je pogodio gostujućeg vratara Cesara Sancheza u ispružene ruke. Lopta je ipak bila toliko jaka da je probila Cesarov blok i završila u mreži.

Lanjski finalisti takmičenje tako su ove sezone završili svoj put u osmini finala. Valencia će pokušati ponoviti uspjeh iz 2004. godine, kada ih je Rafa Benitez vodio do naslova u Kupu UEFA-e.

Očekivano je četvrtfinale izborio belgijski Standard potvrdivši u Liegeu veliku gostujuću pobjedu kod Panathianikosa (3-1) iz prve utakmice. Pred svojom su publikom Belgijci slavili golom Mbokanija u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena.

U gostujućem je sastavu od 69. minute zaigrao Ante Rukavina.

U još jednom šok-dvoboju Benfica je slavila i prošla u četvrtfinale gostujućom pobjedom (2-1) kod Marseillea. Produžetke su Portugalci (u prvom je srazu u Lisabonu bilo 1-1) izbjegli golom 21-godišnjega brazilskog centarfora Alana Kardeca, kojeg je sportski direktor kluba Rui Costa prošlog januara doveo iz brazilskog Vasca da Game.

Crveni je karton zbog namjernog udaranja suparnika u četvrtoj minuti sudačke nadoknade drugog poluvremena zaradio Hatem Ben Arfa. U igru je ušao nepune dvije minute ranije

Evropska liga, osmina finala, revanši:

Fulham – Juventus 4-1 (Zamora 9, Gera 39, 49-11m, Dempsey 83), prva utakmica 1-3 Werder – Valencia 4-4 (Almeida 26, Frings 57-11m, Marin 62, Pizarro 84 / Villa 3, 45, 66, Mata 15), 1-1 Marseille – Benfica 1-1 (Niang 70 / Maxi Perreira 75), 1-1 Standard – Panathinaikos 1-0 (Mbokani 45+2), 3-1