Oštar start
0

Fudbalsko bratstvo i jedinstvo u Puli

Piše: Bakir Tiro
Pula ili vam na italijanskom Pola, istinska je oaza mira, tolerancije i suživota na ex Yu prostorima. Bilo je tako i u groznim vremenima devedesetih, kada su sile mraka žarile i palile našom i susjednim zemljama.

Istina, Istru je spasio geografski položaj, pa nije ucrtana u Miloševićevoj velikosrpskoj karti. Ipak, tamošnji ljudi, bili su ljudi i u najgorim vremenima. U danas najbogatijoj Hrvatskoj regiji u ratnim vremenima zube su slomili i Tuđmanovi nacionalisti. Iako selektivno naseljavani nisu uspjeli raspršiti mržnju i međunacionalnu netrpeljivost na multinacionalnom, proevropskom tlu iza Učke. Kako dođoše, tako ekspresno i odoše iz Istre.

Dakle, imalo je prelijepo poluostrvo, te i danas ima političke mudrace (za razliku od ovdašnjih) koji rade za dobrobit naroda koji žive u Puli, Rovinju, Poreču, Umagu, Pazinu, Bujama...

Dobrim Istrijanima dobro se vratilo

Danas, 15 godina nakon krvavih ratova na ovim prostorima, Puli i Istri dobro se vratilo dobrim. U ljetnom periodu turistička su Meka. Velika većina stanovništva cijelu godinu živi od tri mjeseca sezone. No, pametni i dobri Istrani, ili kako lokalno stanovništvo sebe naziva - Istrijani, novac ubiru i u tzv. "mrtvoj sezoni". U januaru i februaru tamošnje hotelske kapacitete popunjavaju sportisti. Gosti u Istri prije svega su fudbalski, ali i ostali sportski kolektivi koji u idiličnoj atmosferi imaju vrhunske uslove za pripreme.

Upravo tako bilo je "prošle hefte, dvije tisuće i jedanaestog leta gospodnjeg". U Puli i okolici skrasili su se naši, ali i srbijanski, slovenački, makedonski, mađarski, te naravno domaći hrvatski klubovi.

Na terenima radilo se pakleno. Međutim, poenta cijele istarske priče jesu dirljivi susreti sportskih radnika sa prostora nekadašnje zajedničke države. Oni, ne tako davno sa druge strane nišana, družili su se našima. Stvorena su i nova prijateljstva, dogovorene dugoročnije saradnje klubova.

Najbolji primjer bio je upravo na potezu aktuelni prvak BiH, FK Željezničar - srbijanski superligaš Spartak iz Subotice.

U hotelu "Pula", gdje su bili smještene obje ekipe vladala je sjajna atmosfera. Šale na vlastiti, ali i tuđi račun nije bilo naodmet. Pogađate, ko je bio u centru pažnje? Naravno, Bosanci! Naš bosanski duh nikada nije umro. Ni u najgorim vremenima. Zaželjeli su ga se mnogi, pa su koristili svaki trenutak kako bi se družili sa stručnim štabom i igračima Želje.

Prikopčaj ovog iz Subotice na struju

U Puli nije izostao ni bosanski "merhamet". Jedan od igrača Spartaka bio je povrijeđen nakon prijateljske utakmice sa timom trenera Amara Osima, u kojoj su Subotičani slavili sa 2:1. Njihov ljekar na sve načine pokušavao ga je oporaviti, ali nije uspijevao. Vidjevši da su se njihovi sportski rivali suočili sa problemima, iz Želje su im pružili ruku spasa.

"Daj ga 'vamo na ove naše aparate da vidimo šta mu je. Imamo moblinu opremu koja vam možda pomogne da ga vratite u trenažni proces", rekao je Rusmir Cviko, tim menadžer Željezničara, treneru Spartaka, Ljubomiru Ristovskom.

"Gde bre imate opremu? Ovde?", pitao je Ristovski.

"Nismo mi bolan beze klub. Daj ga", odgovorio je Cviko.

"Kako ne, hvala vam, evo sad će doći na pregled", kazao je Ristovski.

I kada je povrijeđeni igrač došao na pregled, Cviko je u šali kazao: "Doktore, daj ovog momka iz Subotice priključite na struju. Bio je jedan od boljih protiv nas. Dobro ga prodrmajte da nas dobro zapamti. Gdje su one sudije Slavonci? I njih priključi na struju, nisu nam sudili čist penal".

U hotelskom holu svi su tada "popadali od smijeha", a dan nakon pregleda iz Spartaka bili su zahvalni ljekarskom konziliju Željezničara. Kažu, njihov igrač trenirao je zahvaljujući usluzi bh. prvaka.

Valjda nam Japanac neće tražiti pet stoja?!

Cijelu priču o fudbalskom "bratstvu i jedinistvu" u Puli začinili su neizbježni Japanci. Došli su u Istru, kako bi pravili reportažu o Ivici Osimu, koji je pratio pripreme Želje. Uklopili su se u ambijent. Da se ne lažemo, nakon 10 minuta provedenih u hotelu i oni su bili predmetom zezancije.

Sa pedantnim Japancima i završit ćemo "tragikomediju" sa ovih prostora. Za vrijeme utakmice Željo - Spartak, lopta je otišla daleko iza ograde igrališta u Galižani, italijanskog sela nadomak Pule. Naravno, Japanac je bio najbrži. Otišao je u obližnju njivu dohvatiti loptu, a onda, uslijedio je šaljivi komentar Dine Đurbuzovića, trenera u stručnom štabu tima sa Grbavice: "Valjda nam sada neće tražiti pet stoja?! Kud ne ode neko od naših ili Subotičana po loptu?!"

Daleki istok za nas je doskora bila i Subotica. Srećom, vremena se mijenjaju. Sportisti kroje bolje dane u regiji.

Hvala dragom Bogu!