Nogomet
0

Fudbalski savez otvara raspravu o korupciji i mitu u bh. fudbalu

FENA
Novo fudbalsko prvenstvo BiH počinje već 4. augusta, a jedan od ranijih zaključaka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH bio je da se otvori niz tema s najodgovornijim faktorima koji se mogu baviti suzbijanjen mita i korupcije u fudbalu.

Generalni sekretar FSBiH Munib Ušanović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu s tim u vezi najavio održavanje zajedničkog sastanka 27. jula u Sarajevu najodgovornijih ljudi u bh. fudbalu s predsjednicima i direktorima svih premijerligaša, predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i uprava policije, tužilaštava i TV kuća.

Ušanović je upozorio da u situaciji kada nema zakona o sportu niti bilo kakvih drugih zakonskih akata za rješavanje ovog problema, regularnost prvenstva se često dovodi u pitanje. Međutim, iako "svi znaju" za takve pojave, dokazi nikad nisu izneseni.

Utakmice A i mladih reprezentacija U-21 BiH i Hrvatske odigrat će se 22. augusta u Sarajevu, na stadionu Koševo, odnosno u Kreševu za mlade selekcije. Pripreme za ovaj susret su počele, a Ušanović očekuje pun stadion. Utakmice najjačih selekcija BiH i Hrvatske sudit će suci iz Slovenije.

Uptian da li se i na utakmici protiv Hrvatske mogu očekivati izgredi navijačke grupe "BHfanaticos" kao na utakmicama protiv Norveške i Turske, Ušanović je rekao da će se i o temi navijača bh. reprezentacije raspravljati na sastanku s predstavnicima agencija za provođenje zakona.

Prije ove utakmice organizirat će se sastanak s relevantnim agencijama iz Kantona Sarajevo, koji ima zakon o sprječavanju nereda na sportskim utakmicama, a tokom prethodnih utakmica izgrednici su već evidentirani tako da Ušanović ne očekuje posebne probleme.

On je također saopćio da je u FSBiH stiglo pismo namjere iz Općine Zenica za izgradnju fudbalskog sportskog centra FSBiH za sve reprezentacije. Za razliku od Ilidže, u Zenici su našli mogućnost za besplatnu dodjelu zemljišta na korištenje do 30 godina. Ovo pismo proslijeđeno je UEFA-i i FIFA-i i njihov odgovor se očekuje vrlo brzo, ali Ušanović nije želio prejudicirati kakav se odgovor može očekivati.