Nogomet
91

Fudbalski klub Vratnik uz Harija i Hanku Paldum slavi 80. rođendan

FENA
Fudbalski klub Vratnik u nedjelju će proslaviti 80 godina postojanja.

U obilježavanju ovog značajnog jubileja klubu će pomoći brojni prijatelji.

Na svečanosti u Hotelu “Saraj” će nastupiti Hari Mata Hari, Hanka Paldum i drugi, a događaj će uveličati brojni uspješni igrači koji su potekli iz ovog kluba, ali i iz drugih sarajevskih klubova.

Tokom osamdeset godina postojanja kroz ovaj klub su prošle brojne generacije fudbalera, a veliki broj njih je bio upravo iz Starog Grada.

Predsjednik kluba Mesud Jusufović na današnjoj pres-konferenciji povodom obilježavanja godišnjice kazao je da je "FK Vratnik uvijek bio treći klub u gradu, nakon Sarajeva i Željezničara".

"Pamtimo mnoge uspjehe u ovih 80 godina postojanja. Dva najveća uspjeha su plasiranje u šesnaestinu finala Kupa Jugoslavije 1989. godine, kada smo nažalost pred nevjerovatnih 12 hiljada ljudi na Grbavici izgubili 0:1 od Osijeka. Godinu poslije smo se ponovo plasirali i tada izgubili od Željezničara", kazao je Jusufović.

Organizacioni odbor za obilježavanje ovog značajnog jubileja, kojim predsjedava načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, organizovat će svečanost na kojoj će zahvaliti svim prijateljima kluba, a bit će promovirana i knjiga “FK Vratnik kroz vrijeme”, te zvanična web stranica kluba www.fkvratnik.ba, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

"Vratnik je jedan od najstarijih sportskih klubova u Sarajevu i ja sam sretan što ih imamo u našoj općini. Čestitam im jubilej i drago mi je što će se na njihovoj proslavi pojaviti eminentna imena. Kada pogledam ovu knjigu koja je napisana o klubu, u njoj vidim mnoge ljude koji danas nisu među nama i zato mi je drago što je ova knjiga nastala, kako ih nikada ne bismo zaboravili i kako bi nove generacije učile o FK Vratnik", kazao je Hadžibajrić.

Član Organizacionog odbora Jusuf Pušina, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, podsjetio je da su se kroz ovih 80 godina odgojile mnoge fudbalske generacije koje nisu kroz svijet nosile samo fudbalsku loptu, već i prijateljstvo, ljubav i patriotizam, a Vratnik je po tome naširoko poznat.

"Očekujemo da ovaj jubilej, pored eminentnih ličnosti sportskog, javnog i kulturnog života, obilježe i stanovnici Vratnika, ali i čitavog grada Sarajeva. Manifestaciji će prisustvovati i gosti iz inostranstva koji su u ovih 80 godina dali doprinos u razvoju FK Vratnik. Sve ovo je pretočeno i u jednu izvanrednu knjigu, koja obilježava Vratnik i način kako je on dosad živio i djelovao", kazao je Pušina.

On je najavio da će u narednom periodu biti realizovan projekat izgradnje fudbalskog stadiona koji Stari Grad nikada nije imao, a koji će najviše koristiti FK Vratnik.

Fudbalski klub Vratnik danas opstaje najviše zahvaljujući donacijama i podršci prijatelja kluba, a kako kažu upravo zahvaljujući njima riješili su se nagomilanih dugova kluba, i u budućnost kreću rasterećeni. Jedan od istaknutih prijatelja kluba je i proslavljeni fudbaler Faruk Hadžibegić koji je nedavno donirao dresove i lopte za omladinski tim ovog kluba.

Kako bi prošlost ovog kluba bila sačuvana, napisana je knjiga, putopis kroz vrijeme, FK Vratnik od 1936. do 2016. godine. Autor knjige je Mufid Zimić koji kaže da je ovo bio njegov dug prema klubu.

"Dobio sam zadatak od upravnog odbora da napišem knjigu, da povežemo stvari koje nismo imali jer je u našim prostorijama na Jekovcu u ratu sve izgorjelo. Molio sam prijatelje da donesu slike, materijale koje imaju u svojim kućama od prije rata. Skupljao sam materijale na razne načine da bih napisao ovu knjigu sa svojim kolegama sa Vratnika. Pitali su me mnogo puta da li ima u klubu neko ko je najbolji od fudbalera, za mene ne postoji ni jedan najbolji igrač u klubu mi smo kolektiv i mi sve zajedno radimo", kazao je Zimić.

Dodao je da je možda nije spomenuo sve ljude u ovoj knjizi, ali to će biti zadatak onoga ko bude pisao knjigu povodom 100. godišnjice.

FK Vratnik se trenutno takmiči u kantonalnoj ligu, i za razliku od prije godinu i po dana, nalazi se u dosta stabilnoj situaciji. U klubu velike nade polažu u podmladak, i nadaju se da će, ukoliko dobiju moderan stadion, ući i u više rangove takmičenja i vratiti se na put stare slave, navodi se u saopćenju.