Nogomet
22

Fudbalski agent Darko Alegić o golmanu Dinama: Adrian Šemper će biti svjetska klasa, traži ga Chelsea

Piše: O. T.
Foto: UEFA
Foto: UEFA
Dinamo Zagreb je tokom posljednjih deset godina izgradio status najuspješnijeg i najboljeg fudbalskog kluba na prostoru bivše Jugoslavije. Od Modrića i Mandžukića, pa preko Kovačića, Brozovića i Halilovića, Dinamo je prodavao igrače koji su u potpunosti opravdali očekivanja u svojim klubovima. Jedan od takvih mogao bi biti i 18-godišnji golman Adrian Šemper za kojeg milione nudi aktuelni prvak Engleske Chelsea.

O Šemperu i njegovoj karijeri pričali smo s njegovim agentom Darkom Alegićem koji se menadžerskim poslom počeo baviti prije sedam godina kada je postao menadžer svom zetu Luisu Ibanezu koji igra u Crvenoj zvezdi, a kojeg je upoznao dok je argentinski lijevi bek igrao za Dinamo. Alegić nam je otkrio na koji način "odgaja" svoje igrače, konkretno talentiranog Adriana Šempera.

"Ja sam 20-ak godina veliki prijatelj sa Zdravkom Mamićem, tako da dobro poznajem sistem rada u Dinamu i vidio sam kroz šta sve igrači prolaze. Stoga, želim na osnovu tog iskustva igračima nuditi ono najbolje za njihovu karijeru i savjetovati ih u tom smjeru, jer smatram da znam šta je potrebno da izbjegnu, odnosno na šta se trebaju fokusirati kako bi napravili vrhunsku karijeru. Gotovi igrači me ne zanimaju, radim samo s mladim talentima. U ovom trenutku imam sedam igrača u Dinamu. Trojica su profesionalci, a ostali su stipendisti Dinama i svi su reprezentativci omladinskih selekcija", kazao je na početku razgovora za Klix.ba Alegić.

"Stručni tim radi s mojim igračima"

Alegić nije imao zapaženu fudbalsku karijeru koju je prekinuo u 23 godini. Kratko je igrao za NK Zagreb. Kako je sam naveo, ne zanimaju ga gotovi igrači, već se fokusira na mlade talente, Alegić ističe da je za takav vid menadžerstva potreban poseban pristup.

"Imam stručni tim koji se sastoji od sportskog psihologa, nutricioniste, trenera za fizičku spremu i fizioterapeuta. Moji igrači 24 sata dnevno imaju pristup tim ljudima. Dakle, s njima rade pored treninga s Dinamom. Cilj je da budu psihofizički spremni za visok nivo", opisuje naš sagovornik.

Prva velika ponuda za Adriana Šempera stigla je ove zime i to od aktuelnog prvaka Engleske londonskog Chelseja koji je nudio pet miliona eura. Ipak, Dinamo je tražio više...

"Chelsea je nudio pet miliona eura"

"Chelsea je za njega davao pet miliona eura u posljednjoj ponudi iako se navodi da je posljednja ponuda iznosila 2,5 miliona eura. No, Dinamo je htio minimalno osam miliona. U Dinamu nisu željeli da ga forsiraju u prvom timu pošto znate da se Dinamo uvijek bori za Ligu prvaka, gdje je igrao ove sezone. Ali, mislim da bi od naredne sezone trebao biti prvi golman Modrih, jer to će pomoći i njemu i Dinamu, pošto će i cijena porasti", smatra Alegić.

Šemper nije branio za prvi tim, a "težak" je pet miliona eura. Zapravo, Dinamu je i to malo. Jozo Šimeunović je početkom sezone za 7,5 miliona eura otišao u Celtic, Tin Jedvaj sa 17 navršenih godina za pet miliona u Romu, Alen Halilović sa 18 godina za isti iznos u Barcelonu. Nije teško onda zapitati se kako to da Dinamo tinejdžere može cijeniti tako mnogo i prodavati ih u najveće klubove, u čemu je tajna?

"Prvo, Dinamo je za ove prostore Real Madrid. Pored toga, Dinamo nudi odlične finansijske ugovore za mlade talente i oni imaju visoke ugovore. I najvažnije, Dinamo ima sve omladinske pogone koji igraju najjaču ligu u Hrvatskoj te ima dvije filijale - Radnik Sesvete u drugoj ligi i Lokomotivu u 1. HNL-u. Dakle, to je mnogo prostora za napredak mladih igrača. Chelsea, primjerice, ima samo U21 ligu, dok se ostali uzrasti takmiče po kupovima. Tu je Dinamo, kada se u obzir uzmu nastupi u Evropi i svi uslovi koje pruža, u prednosti. Zato je teže mladom igraču da se razvije u Chelseaju nego u Dinamu", pojašnjava Alegić.

"Donnarumma nije bolji od Šempera"

Ono što dodatno "diže" cijenu jesu nastupi za omladinske reprezentacije Hrvatske. A Šemper je tu imao odličan učinak u 2015. godini. Na kadetskom Evropskom prvenstvu u Bugarskoj Hrvatska je ispala u četvrtfinalu, a onda u razigravanju protiv Italije pobjedom 1:0 izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Čileu, gdje je ispala u četvrtfinalu nakon što je u osmini finala izbacila Njemačku rezultatom 2:0. Šemper u sudarima protiv Italije, Španije i Njemačke na tim prvenstvima nije primio gol. Alegić je jednom usporedbom posebno opisao nastup protiv Italije.

"Evo vam jedna usporedba kako se dešavaju ti veliki transferi. Na Evropskom prvenstu u Bugarskoj prošle godine igrali smo protiv Italije za plasman na Svjetsko prvenstvo. Vodili smo 1:0 i Šemper je pred kraj meča odbranio dvije stopostotne šanse. Svi su nakon meča trčali ka njemu i slavili. A znate li ko je branio za Italiju? Gianluigi Donnarumma, sada prvi golman Milana. Jeste li znali za njega tada? Niste. A sada vrijedi 40 miliona eura samo zato što mu je Milan dao šansu i on ju je iskoristio iako ima samo 16 godina. To je razlika. Dakle, u kvalitetu i talentu su isti, ali je Donnarumma prije dobio šansu. Usporedite Milan i Dinamo te 1. HNL i Serie A ligu, kao i to da je Donnarumma golman prve ekipe, a Šemper brani za juniore. To ih razdvaja. Trener samo treba imati hrabrosti da stavi mladog igrača", ističe nekadašnji igrač Zagreba.

Alegić posebno naglašava da je za uspjeh jednog igrača najbitnija mentalna snaga, jer to pravi razliku među talentiranim igračima. To je razlog zašto Šemper već više od dvije godine ima svog psihologa, a koliko je mladi golman napredovao na psihofizičkom nivou najviše su primijetili treneri Dinama tokom priprema za drugi dio 1. HNL-a. Da bi dosegao takav nivo, Šemper se morao odricati mnogo toga.

"Sve je organizirano kao 'pod konac'"

"Adrian je već sa 16 i po godina postao profesionalac, što znači da je u potpunosti ušao u ritam treninga s Dinamom. On je u posljednje dvije godine fakultativno išao u školu. Do priključenja seniorskom timu - gdje sada ima sve ono što sam mu ja organizirao - njegov dan je izgledao drugačije. Nakon škole, dva-tri puta sedmično je bio sa psihologom s kojim je tokom Evropskog prvenstva komunicirao preko Skypea. Fizioterapeuta je koristio prije i poslije treninga, a zbog naglog rasta češće smo koristili fizioterapeuta koji radi i za skijašku reprezentaciju Hrvatske. Kod nutricioniste ide jednom mjesečno i radi sva mjerenja na osnovu kojih uzima adekvatnu prehranu. Recimo, on ne voli ribu, ali zato uzima Omega-3 masne kiseline kao zamjenu. Sve je to kao pod konac organizirano", slikovito opisuje Alegić.

Šemper će predvoditi Dinamove juniore u osmini finala Lige prvaka gdje će u utorak igrati protiv Anderlechta u gostima (igra se jedan meč) nakon što su bili prvi u grupi, prvi ispred Bayern Minhena, Arsenala i Olympiacosa. To je još jedan plus u Šemperovom CV-ju. Chelsea ga još uvijek prati.

"Chelsea njega prati već 13 mjeseci. I to ne skauti. Njega je pratio prvi trener golmana Chelseaja Christophe Lollichon. Tokom juniorske utakmice između Dinama i Lokomotive u ovoj sezoni, Lollichon je stigao iz Londona da gleda Šempera. Zamislite to. Umjesto da bude u Chelseaju gdje traje prvenstvo, on je došao da gleda Šempera", kazao je za kraj razgovora Alegić.