Žito i kukolj
0

Fudbaleri, timovi i momenti koji su obilježili 2010. godinu

Sarajevo-x.com
Posljednji dani ove godine vrijeme su za sumiranje događaja i rezultata u svim oblastima života, pa tako i u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Godina koja je iza nas obilježena je sjajnim sportskim događajima, poput velikog uspjeha milanskog Intera, prvog Svjetskog prvenstva odigranog u Africi, genijalne Barcelone ili Rooneyjevog skandala i njegovih posljedica.

Pogledajte izbor najboljih i najgorih događaja u protekloj godini prema izboru CNN-ovog blogera Pedra Pinta.

Najbolja ekipa - Barcelona

U žestokom duelu između Barcelone i Španije, koja je odnijela titulu svjetskog prvaka, pobjedu je ipak odnio katalonski gigant, čiji su igrači činili motor španske reprezentacija na putu ka trofeju najboljih na svijetu. Ako tome dodamo i Lionela Messija, izbor je više nego očigledan.

Katalonski ponos igra fudbal u njegovom iskonskom obliku. Pjesnici sa Nou Campa vrijedni su divljenja zbog svoje igre, kratkih pasova, kretanja i nesebičnosti koje ih krase.

I dok većina Barcelonu hvali zbog napadačke igre, teško je ne spomenuti nevjerovatan defanzivni učinka. U posljednjih sedam utakmica ove sezone Barcelona je postigla 28 golova i nije primila nijedan. To je sjajan rekord u koji spada i fenomenalna pobjeda na Realom iz Madrida sa 5:0.

Najbolji igrač - Xavi

Možda je Messi najbolji igrač na svijetu, ali je Xavi najbolji igrač 2010. godine. Njegova bi sjajna igra mogla biti nagrađena Zlatnom loptom.

Neki Xavija upoređuju sa Neom, likom iz filma Matrix, zbog njegove sposobnosti da vidi igru Barcelone u usporenom snimku.

Katalonac ima nevjerovatnu sposobnost da bude na pravom mjestu u pravo vrijeme na sredini terena i on je igrač koji je zaslužan za igru Barcelone i Španije ove sezone. Koliko je Xavi dobar? Ovaj maestro čini da svi oko njega budu još bolji, uključujući i Messija, koji je postigao daleko više golova u kombinaciji sa Xavijem, nego u Argentini bez njega.

Najbolji trener - Jose Mourinho

Koliko god ga jedni mrzili, a drugi voljeli, Joseu se moraju priznati rezultati koje je postigao. U maju ove godine postao je tek treći trener koji je osvojio Ligu prvaka sa različitim timovima, a pomogao je Interu da postane jedini italijanski klub sa trilingom trofeja.

Sjajan je motivator koji razumije potrebe igrača i uvijek iz njih izvlači najbolje. On je prije svega sjajan lider, koji bi uspio i kao general u vojsci ili direktor u velikoj kompaniji.

Najbolji trenutak - gol Diega Milita protiv Bayerna

Jedan trenutak će uvijek ostati upamćen, a to je Militov drugi gol protiv Bayerna iz Minhena u finalu Lige prvaka. Igrač koji je većinu karijere proveo u bezveznim timovima, poput Zaragoze ili Genove, u najvećoj utakmici života postigao je nezaboravan pogodak. Jedan od najpotcjenjenih igrača na svijetu svoju je vrijednost pokazao u 2010. godini. Kruna je gol koji je teško zaboraviti.

Najprecjenjeni tim - Manchester City

Šta je Manchester City osvojio u protekle dvije decenije? Apsolutno ništa. Šta su uradili u 2010. godini? Vrlo malo. I opet ih mnogi smatraju jednim od najboljih timova u Evropi, a engleski mediji ne prestaju pisati o njima.

Otkad im na klupi sjedi Roberto Mancini uspjeli su pobijediti u tri od deset utakmica protiv najboljih engleskih timova (Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool i Tottenham), a još uvijek nisu uspjeli osvojiti nijedan trofej.

Najprecjenjeni igrač - Wayne Rooney

Napadač Manchester Uniteda Wayne Rooney redovno bude stavljen na listu najboljih evropskih igrača, ali mu u prilog ne ide statistika koja kaže da je od dolaska u Manchester postizao gol na svakih 2,6 utakmica. Iza njega je očajno Svjetsko prvenstvo, a još uvijek nije postigao gol iz igre za svoj tim. Wayne je dobar igrač, a ispred njega je još puno rada i truda.