Nogomet
3

Fudbaleri Brazila prvi finalisti Kupa konfederacija

Anadolija
Fudbalska reprezentacija Brazila prvi je finalista Kupa konfederacija koji se igra na tlu njihove zemlje. U večerašnjem polufinalnom susretu odigranom u Belo Horizonteu u odličnom južnoameričkom derbiju Brazilci su pobijedili Urugvaj, rezultatom 2:1.
Foto: AFP
Foto: AFP

Gosti su u 15. minutu imali idealnu priliku da dođu u vodstvo. Međutim, udarac Diega Forlana iz jedanaesterca odbranio je golman Julio Cesar. U 41. minutu Neymar je odlično primio loptu između dva igrača Urugvaja, iz teške situacije šutirao, a golman Muslera brani. Ipak, loptu je odbio ka Fredu, koji je natrčao na nju i udarcem „iz prve“ poslao je u mrežu – 1:0. Sa minimalnom prednošću Brazilaca otišlo se odmor između dva poluvremena.

Foto: AFP
Foto: AFP

U nastavku svijetlo-plavi ekspresno uzvraćaju. Igrao se treći minut drugog poluvremena, a Urugvajci uspijevaju doći do izjednačenja – 1:1. Nakon gužve u šesnaestercu domaćih, izazvanoj poslije veoma dobre akcije Urugvaja i smušenosti odbrane Brazila, do lopte dolazi Edinson Cavani, te razantnim udarcem šalje je u donji desni ugao gola Karioka. U obostrano otvorenoj i veoma zanimljivoj utakmici sve je ukazivalo da će se ući u produžetke. No, sa tim se nisu složili Brazilci, te su u 86. minutu postigli pobjedonosni gol. Neymar je centrirao iz kornera, Muslera bio neodlučan prilikom istrčavanja, što koristi Paulinho i loptu šalje u nebranjeni dio mreže gola Urugvaja. Do kraja utakmice Urugvajci su imali terensku inicijativu, stezali obruč oko gola Cesara, ali nisu uspjeli postići gol, pa je Brazil izborio treće uzastopno finale Kupa konfederacija.

Foto: AFP
Foto: AFP

Drugi polufinalni meč igra se sutra u Fortalezau sa početkom u 21 sat po srednjoevropskom vremenu. Sastaju se svjetski i evropski prvak Španija i viceprvak Starog kontinenta Italija. Utakmica za treće mjesto je u nedjelju (30. juna) u Salvadoru. Istog dana bit će odigrano i finale Kupa konfederacija u Rio de Janeiru.

Kup konfederacija, polufinale:

Brazil - Urugvaj 2-1 (Fred 41, Paulinho 86 / Cavani 48) Španija - Italija (četvrtak)