Nogomet
0

Frka zbog fotelje u FIFA-i: Chung Mong-Joon tvrdi da mu Blatter želi namjestiti suspenziju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidat za predsjednika FIFA-e Chung Mong-Joon tvrdi da mu aktuelni čelni čovjek Međunarodne fudbalske asocijacije Sepp Blatter želi namjestiti suspenziju i to u trajanju od čak 19 godina.

Chung, počasni predsjednik južnokorejskog Fudbalskog saveza, je to danas izjavio na vanrednoj konferenciji za medije u Seulu, a prema njegovim tvrdnjama Blatter lobira za to u etičkom komitetu FIFA-e jer se boji da će Južnokoreanac preuzeti njegovu funkciju.

Blatter navodno ima dokaze da je Chung umiješan u kupovinu glasova za Svjetska prventstva 2018. (Rusija) i 2022. godine (Katar).

"Ljudi obično kažu da je FIFA-in etički komitet 'Blatterov plaćeni ubica'. Nikada njega ne napadaju, već samo one koji mu se odluče suprotstaviti", izjavio je Chung novinarima u glavnom gradu Južne Koreje.

Chung misli da je, uz najavljenu kandidaturu za predsjednika FIFA-e, glavni razlog zašto se Blatter okomio na njega njegova inicijativa da formira Globalni fudbalski fond (GFF) 2010. godine.

GFF je trebao podupirati fudbalske projekte širom svijeta, a cijena njegovog formiranja trebala je iznositi 777 miliona dolara.

FIFA je već tada pokrenula internu istragu protiv Chunga, no sve optužbe su ubrzo odbačene kao neosnovane.

"Nisam primio nikakav novac u vezi sa inicijativom za pokretanje GFF-a", još jednom je potvrdio Chung.

No, on tvrdi da ga Blatter sada preko etičkog komiteta FIFA-e želi retroaktivno suspendovati na 15 godina, uz dodatne četiri zbog navodnog vrijeđanja te institucije.

Chung odbacuje svaki vid vrijeđanja, te dodaje da su to izmišljotine u režiji Blattera i bivšeg generalnog sekretara FIFA-e Jeromea Valckea.

Podsjetimo, Blatter je najprije podnio ostavku, pa se brzo predomislio, dok je Valcke suspendovan zbog umiješanosti u skandal u vezi s prodajom karata na crnom tržištu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu prošle godine.