Goal.com
0

Francuzima najveća opasnost prijeti od BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Francuzi su se naizgled našli u veoma laganoj grupi za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine, međutim Bosna i Hercegovina bi mogla predstavljati pravu opasnost, piše Robin Bairner, novinar portala Goal.com.
  • Nogometaši Raymonda Domenecha našli su se u relativno lakoj grupi. Na njihovom putu ka takmičenju koje će se održati u Poljskoj i Ukrajini našle su se Bosna i Hercegovina Rumunija, Bjelorusija, Albanija i Luksemburg.

Međutim, nesporno je da će Francuskoj najveću brigu zadati Bosna i Hercegovina, kojoj je samo ‘za dlaku’ izbjeglo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. “Plavi” i “zmajevi” nikada do sada nisu odigrali takmičarsku utakmicu. Susreli su se dva puta, ali oba puta su to bile samo prijateljske utakmice i to davne 2006. godine.

Sada s igračima kao što su Zvjezdan Misimović, Edin Džeko i, naravno, Miralem Pjanić, "ljiljani" će predstavljati pravu opasnost za "francuske plave".

S obzirom na ne tako davnu ‘zbrku’ koju su Francuzi napravili kada su se plasirali na Svjetsko prvenstvo koje počinje u junu 2010. nesigurnost se itekako osjeti kod bivših Svjetskih šampiona, nastavlja Bairner.

Što se tiče ostalih zemalja s kojima je Francuska u grupi "plavi" će se truditi da ne ispuste niti jedan bod.

Do sada su igrali dva puta sa Albanijom i oba puta pobijedili. No, oba susreta su odigrana još ranih 90-ih godina prošlog stoljeća. S Luxemburgom su, pak, odigrali nešto više utakmica, al i pobijedili u svakoj. Svakako, spominje se ona iz 1914. kada su reprezentaciju Luxemburga savladali sa 5-1.

Sa Bjelorusijom se Francuska još uvijek nije susrela. Odlazak u nepoznato nikada nije lagan zadatak, ali s igračima koje ima na raspolaganju "plavi" bi se kući mogli vratiti s maksimalnim brojem bodova.

Inače, Sa Rumunijom Francuzi su se susretali i tokom proteklih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Najveća zvijezda "plavih" je Franck Riberry s kojim se Francuzi nadaju da će osigurati plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, zaključio je Bairner.