Nogomet
7

Francuski nogometaš nakon dvije godine uspio napustiti Katar

Totalsport
Zahir Belounis
Zahir Belounis
Francuski nogometaš Zahir Belounis (33) konačno je dobio dozvolu za napuštanje Katara, nakon birokracijske borbe koja je trajala dvije godine.

"Zahvaljujem ljudima na svemu. Slobodan sam zahvaljujući vašoj sjajnoj podršci za ljudska prava", poručio je Belouinis posredstvom bratovog (Mahdi Belounis) Twitter profila.

Belounisov dolazak s njegovom suprugom i dvoje djece na aerodrom Charles de Gaulle očekuje se u petak.

Belouinis s porodicom do sada nije mogao napustiti Katar. Prema katarskom zakonu strani radnik prebiva u zemlji pod zaštitom sponzora, u slučaju Francuza njegovog kluba s kojim još ima važeći dvogodišnji ugovor.

Bez sponzorovog odobrenja nema izlaska iz zemlje. Nema, međutim, za Belounisa niti plaće, i to već čitavih 27 mjeseci, a klub Katarske vojske, s kojim ima ugovor koji bi mu trebao jamčiti 5000 eura mjesečne plaće, nedavno mu je oduzeo službeni automobil i prestao mu plaćati stanarinu. Preživljavao od isključivo od novca koji su mu iz Francuske slali prijatelji i rodbina.

"Mislim da viza nije odobrena slučajno, dan nakon što je FIFPro (Međunarodno udruženje prifesionalnih nogometaša)  saopćio da će doći po njega. Ali ne smijemo zaboraviti da su i drugi nogometaši zarobljeni u Kataru", dodao je Mahdi Belounis.