Nogomet
13

Francuska slavila u Amsterdamu, Portugal nastavio rešetati protivničke mreže

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
U grupama A i B odigrane su utakmice 3. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Holandija je sa puno optimizma dočekala Francusku u Amsderdamu u derbiju grupe A.

Premda su domaći težili da u ranoj fazi utakmice postignu pogodak koji bi odredio dalji tok utakmice, nisu uspjeli. No, zato jesu Trikolori. Preko Pogbe dolaze u vodstvo u 30. minuti. Semafor je nakon prvih 45 minuta pokazivao 0:1. U nastavku su domaći su pokušali doći do boda, ali je odbrana Francuske izdržala sve nalete.

Bjelorusiji je na megdan stigao Luksemburg. Krajnji rezultat bio je 1:1. Iako su domaći u prvom dijelu imali nekoliko prilika na odmor se otišlo kod rezultata 0:0. Savitskiy je u 80.minuti doveo Bjelorusiju u vodstvo, ali je Joahchim poravnao pet minuta poslije.

Švedska je bez većih problema slavila protiv Bugarske rezultatom 3:0. Toivonen je pogodio u 39., a Hiljemark u 45. minuti. Treći gol postiže Lindeloef u 58. minuti meča.

U grupi B Švicarska je golovima Schaer iz 19. i Mehmedija iz 77. minute pobijedila Andoru u gostima rezultatom 2:1. Pogodak za domaće djelo je Gutierreza.

Portugal je bez većih problema slavio protiv Farskih Ostrva u gostima koji igraju dobro u ovim kvalifikacijama. Bilo je 6:0. Hat-trick je već u prvom dijelu upisao Silva. Cristiano Ronaldo u 65. minuti postiže četvrti pogodak. U posljednjim trenucima meča Moutinho i Cancelo postižu peti i šesti pogodak. Portugal je u posljednje dvije utakmice postigao 12 golova, jer je u 2. kolu sa 6:0 kod kuće pobijedio Andoru.

Latvija je nakon prih 45 minuta gubila kod kuće od Mađarske. Jedini pogodak postigao je Gyurcso u 10. minuti meča. U drugom dijelu Szalai u 77. minuti pogađa za konačnih 0:2.

Tabele grupa A i B: