Nogomet
3

Francuska fantastičnim golom Payeta srušila Rumuniju u premijernom meču Evropskog prvenstva

Piše: O. T.
(Foto: AFP)
U 1. kolu grupe A Evropskog prvenstva Francuska je rezultatom 2:1 savladala Rumuniju. Meč je odlučio sjajni Dimitri Payet koji je postigao pobjednički gol u premijernoj utakmici 15. Evropskog prvenstva.

Utakmica je počela izuzetno uzbudljivo. Iako se očekivao defanzivni pristup Rumunije koja je u 10 mečeva kvalifikacija za Euro ostala neporažena pri čemu je primila samo dva gola, tim Anghela Iordănescua je imao kolosalnu šansu da povede na otvaranju meča.

Rumunija je izborila korner nakon kojeg je Stancu potpuno neometan šutirao sa manje od pet metara, ali je Francuze spasio golman Lloris. Na odbijenu loptu natrčao je Chirches koji je također šutirao, ali je njegov udarac izblokirala požrtvovana odbrana Francuske.

Pet minuta kasnije Payet centaršutom traži Girouda koji jako loše reaguje i jedva dodiruje loptu glavom te na taj način propušta veliku šansu. Francuzi su naredni put zaprijetili u 14. minuti kada je Griezmann šutirao glavom i pogodio stativu.

Galski pijetlovi su ponovo zaprijetili u 25. minuti kada je Rami poslao loptu za Girouda kojeg u ključnom trenutku zaustavlja Grigore.

Prvi žuti karton na utakmici, a samim tim i na Evropskom prvenstvu dobio je kapiten i štoper Rumunije Vlad Chirches u 32. minuti. Kontrolu nad terenom imala je Francuska koja je u 36. minuti došla do nove šanse kada je lošu reakciju odbrane Rumunije iskoristio Payet koji je reznatnim pasom tražio Griezmanna. Udarac napadača Atletico Madrida uz blok odbrane Rumunije odlazi pored gola, ali sudija ne pokazuje na korner.

Do kraja poluvremena vdijeli smo još jednu opasnost pred golom Rumunije. Payet je centrirao iz kornera, a sam na manje od 10 metara ostao je Giroud koji šutira glavom preko gola.

Kao i na otvaranju meča, tako i na otvaranju drugog dijela Rumunija je imala sjajnu šansu i opet je glavnu ulogu imao Stancu koji šutira pored gola sa nekih 14 metara.

Prvi gol na Euru vidjeli smo u 58. minuti kada je Giroud nakon Payetovog ubačaja pogodio za vodstvo Francuske protiv Rumunije. Giroud je imao nekoliko šansi prije gola, ali nije uspijevao savladati Tatarusanua, a koliko je lošu partiju do tog momenta pružao napadač Arsenala kazuje podatak da je u prvom poluvremenu imao samo dva precizna pasa.

Golu je prethodila sjajna solo akcija izuzetnog Payeta na lijevoj strani šesnaesterca kada je veznjak West Hama promiješao odbranu Rumunije i upolsio Pogbu čiji udarac zaustavlja Tatarusanu. Upravo je tada Francuska izborila korner iz kojeg je Payet asistirao Giroudu koji je savladao nemoćnog golmana Rumunije.

Ipak, radost Francuza nije dugo trajala. Rumunija je u 66. minuti izjednačila golom Stancua koji je pogodio iz penala. Tada se činilo da će tragičar Francuske biti Evra koji je bespotrebno skrivio penal.

U narednom periodu nije bilo velikih šansi i sve je mirisalo na remi, a onda se ukazao sjajni Payet koji je u 89. minuti sjajnim udarcem sa nekih 18 metara matirao Tatarusanua kada je smjestio loptu u desne rašlje gola Rumunije.

Koliko je Payetu značio pogodak najbolje su pokazale njegove suze kada je napuštao teren u 91. minuti. Umjesto njega ušao je Sissoko.

Francuska i Rumunija pružile su odličan meč, predstavu kakve priželjkujemo na Euru. Neizvjesnost do samo kraja, golovi na obje strane i remek-djelo za tri boda. Sjajna uvertira.

Francuska: Lloris, Sagna, Koscielny, Rami, Evra, Kanté, Matuidi, Pogba (Martial 77'), Griezmann (Coman 57'), Payet (Sissoko 91'), Giroud.

Rumunija: Tătăruşanu, Săpunaru, Grigore, Chiricheş, Raţ, Hoban, Pintilii, Stanciu (Chipciu 72'), Popa (Torje 82'), Stancu, Andone (Alibec 61').