Uskoro počinju kvalifikacije za SP
5

Forma napadača razlog za optimizam, Ibišević impresionira

Piše: Edin Isanović
Ibišević odlično počeo sezonu (Foto: Arhiv/AFP)
Ibišević odlično počeo sezonu (Foto: Arhiv/AFP)
Kvalifikacije za plasman na Svjestko nogometno prvenstvo, koje se 2014. godine održava u Brazilu, počinju za dvije sedmice. Tako će naš državni tim 7. septembra gostovati u Lihtenštajnu, dok će četiri dana kasnije na Bilinom Polju ugostiti Latviju.

Osim dvije spomenute reprezentacije, u grupi sa Zmajevima su još Grčka, Litvanija i Slovačka. Bh. javnost sa dosta optimizma dočekuje ovaj kvalifikacioni ciklus, s nadom da se izabranici Safeta Sušića konačno mogu plasirati na veliko takmičenje - Svjetsko nogometno prvenstvo.

Bitka za poziciju jedan

Statistike i analize relevantnih nogometnih stručnjaka pokazuju da najveće šanse imaju selekcije koje su sposobne nametnuti svoj kvalitet.

Razlike u kvalitetu mogu se kompenzirati svježinom. U fokusu svega navedenog, BiH u kvalifikacionu bitku zajedno sa Grčkom, Slovačkom, Latvijom, Litvanijom i Lihtenštajnom ulazi sa vrlo dobrim šansama. Naravno, Safeta Sušića i njegove pomoćnike očekuje mnogo posla.

Ono na čemu se može temeljiti optimizam jeste činjenica da napadači našeg nacionalnog tima igraju odlično za svoje klubove.

Vedad Ibišević je u prvoj utakmici play offa Evropske lige u pobjedi Stuttgarta nad Dinamom iz Moskve postigao dva pogotka u pobjedi svog tima od 2:0.

U utakmici njemačkog kupa, kao i u prijateljskim dvobojima (poentirao i protiv Velsa), popularni Vedo je bio raspoložen za postizanje golova. U posljednje vrijeme pogađa tako vješto i majstorski, važna je karika svim stratezima.

Uz nogometaša Sttutgarta i odličnog Edina Džeku naš napad može probiti svaku odbranu. I napadač Manchester Cityja je u prvom kolu Premiershipa pogodio za aktuelnog prvaka Engleske u pobjedi nad Southamptonom od 3:2. Selektoru je to vratilo osmijeh na lice.

Adut iznenađenja

Njima se uvijek može pridodati jedan potencijalni adut iznenađenja - Ermin Zec. Ovaj povremeni bh. reprezentativac sjajno je otvorio sezonu u turskoj ligi.

Njegov klub Genclerbirligi je u okviru prvog kola na svom terenu savladao Antalyaspor rezultatom 3:1, a Zec je dva puta pogađao suparničku mrežu.

Treba dodati i Zlatana Muslimovića koji odlično igra za kineski Guizhou Renhe. U dosadašnjem toku prvenstva postigao je 11 pogodaka.

Iako je šef državniog tima Safet Sušić istakao kako ga neće zvati, možda ga Zlatanovi golovi natjeraju da promijeni mišljenje. On donosi agresivnost, borbenost i motivaciju.

Očekivanja javnosti uvijek su velika. Ipak, bit će vrlo teško plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Oni malo optimističniji smatraju da možemo biti i prvi u grupi. Svakako, u nogometu je sve moguće, pa i to, ali se takvo razmišljanje može vratiti kao bumerang. Sjetimo se samo bliske prošlosti.

Meritorna slika iscrtat će se na samom travnjaku, a svi vjerujemo da će Zmajevi konačno uspjeti. U konačnici, bh. reprezentativci sa nestrpljenjem očekuju početak kvalifikacija. Priča je ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta.