Reprezentacija BiH uoči baraža
0

ANALIZA / Forma Ibiševića, Džeke i Misimovića razlog za optimizam

Piše: Edin Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Danas je okupljanje nogometne reprezentacije BiH za utakmice baraža sa Portugalom. No, prije toga pratili smo formu izabranika Ćire Blaževića u nacionalnim šampionatima. Nastavili su sa dobrim partijama.

Kenan Hasagić (Istanbul Büyükşehir Belediyespor) - Ponovo nije branio za svoj klub koji je slavio protiv Antalyaspora 1-0. Ovo može biti veliki problem za šefa državne nogometne selekcije Ćiru Blaževića, jer je apostrofirao da će među stativama bh. gola u Portugalu stajati upravo Hasagić. Nekadašnji čuvar mreže kakanjskog Rudara već pola godine nije u branio čitavu utakmicu zbog povrede, koja još nije u potpunosti sanirana.

Nemanja Supić (Timisoara) - Također bez nastupa u sudaru sa Otelul Galati koja je okončana rezultatom 3-3.

Asmir Begović (Ipswich Town) - Proveo svih 90 minuta na travnjaku u dvoboju Ipswicha u gostima kod Readinga. Utakmica završila rezultatom 1-1, čime je klub našeg reprezentativca posljednje mjesto u Championchipu prepustio Peterboroughu.

Forma odbrambenih igrača u usponu

Sanel Jahić (AEK) - Njegov klub igra tek danas.

Emir Spahić (Montpellier) - Kapiten naše reprezentacije je u utakmici u kojoj je njegov Montpellier gostovao kod ekipe Valenciennesa, zaradio dva žuta kartona u roku od samo tri minute. Meč je završen rezultatom 1-1. Korektno je odradio svoj posao.

Safet Nadarević (Eskişehirspor) - Učestvovao u pobjedi protiv Denizlispora. Bilo je 2-0. Već drugu utakmicu u nizu odigrao je svih 90 minuta. Da napomenemo, igrač koji čini posljednji bedem naše reprezentacije je jedno vrijeme bio je u drugom planu stratega turskog kluba, ali je sjajnim nastupima i zalaganjem na treningu konačno izborio mjestu u startnoj postavi.

Boris Pandža (Hajduk) - Nije bio u kombinacijama stratega “majstora s mora” Edoardoa Reje u okršaju sa Međimurjem.

Adnan Mravac (Westerlo) - Odigrao cijelu utakmicu za svoj klub koji je poražen od Bruggea 2-1.

Džemal Berberović (Denizlispor) - Nastupao do 83. minute, kada je zamijenjen. Zaradio je i žuti karton. Sudar sa klubom Safeta Nadarevića donio im je poraz, pa Denizlispor očekuje grčevita borba za opstanak.

Damir Mirvić (Roeselare) - Ponovo bio u udarnoj postavi. Slavili su u dvoboju sa Zulte- Waregem 2-0.

Ibričić i Pjanić strijelci

Sejad Salihović (Hoffenheim) - Solidno odigrao utakmicu u kojoj je njegov tim poražen od Wolfsburga 2-1.

Admir Vladavić (Red Bull Salzburg) - Učestvovao u trijumfu protiv Mattersburga. Bilo je 2-0. Vladavić odigrao 78 minuta meča.

Zvjezdan Misimović (Wolfsburg) - Opet je briljirao. Postigao pogodak za poravnanje “vukova”. Na kraju su uzdignutih ruku napustili travnjak, bilo je 2-1. Misimović je protiv Hoffenheima postigao šesti gol sezone. Znalac oko kojeg se vrti cijela igra veznog reda kluba iz grada automobila. Njegova forma donosi optimizam pred gostovanje u zemlji na rubu Atlantika.

Senijad Ibričić (Hajduk) - Doveo tim sa Poljuda u vodstvo 1-0. Ipak, na kraju su osvojili samo bod u Čakovcu. Jedan od najboljih igrača splitskog kluba.

Haris Medunjanin (Valladolid) - Iako je u predhodna dva meča poentirao, cijelu utakmicu protiv Xereza odgledao je sa klupe.

Samir Muratović (Sturm) - Igrao do 70. minute u sudaru sa Austria Karntenom. Zamijenio ga je Haris Bukva.

Elvir Rahimić (CSKA Moskva) - Nije nastupao u dvoboju sa Rubinom iz Kazana. Aktuelni prvaci slavili su u Moskvi 2-0 i napravili veliki iskorak ka novoj tituli.

Miralem Pjanić (Lyon) - Ponovo sjajan. Postigao pogodak i upisao asistenciju u okršaju sa Marseilleom. Utakmica završila rezultatom 5-5.

Zlatan Bajramović (Eintracht Frankfurt ) - Odigrao svih 90 minuta protiv Leverkusena. Njegovim tim poražen je sa visokih 4-0. Naš reprezentativac zaradio je žuti karton u 34. minuti.

Semir Štilić (Lech Poznan) – Nije nastupio.

Dario Damjanović (Kaiserslautern) - Nije učestvovao u pobjedi protiv Oberhausena od 3-1.

Napadači raspoloženi

Edin Džeko (Wolfsburg) - Asistirao Grafiteu kod pobjedonosnog gola. Moderan napadač koji jednim potezom može riješiti utakmicu. Čvrst, pouzdan i snažan. Velika enigma za sve odbrane.

Vedad Ibišević (Hoffenheim) - Sjajno poenitrao za 1-0. Ipak, na kraju su poraženi od aktuelnih prvaka Njemačke.

Ermin Zec (Šibenik) - Zamijenjen u 67. minuti okršaja sa Dinamom. Klub koji je pravi hit HNL-a doživio je debakl na Maksimiru, Zagrepčani su slavili 5-0.

Zlatan Muslimović (PAOK) - Prezentirao dobru partiju u sudaru sa Panthrakikosa. Pobijedili su u gostima 2-1.

Ostaje da vidimo da li će se pozivu selektora odazvati Ninoslav Milenković koji je u intervjuu za naš portal prije pola godine rekao da je za njega reprezentacija zatvorena knjiga.