Nogomet
110

FK Željezničar: Pozivamo Komitet za suđenje da ponudi odgovore

Klix.ba
FK Željezničar još uvijek nije dobio relevantan odgovor od Komiteta za suđenje FS/NS BiH o spornom detalju koji se dogodio na utakmici sa NK Široki Brijeg kada je na očigled sportske javnosti poništen regularan pogodak u 93. minuti utakmice.

U saopćenju izdatom 21.08. Savez se ni jednom rečenicom ne dotiče argumenata koje je FK Željezničar ponudio niti uopšte komentariše sporni detalj i poništeni pogodak. Na taj način je komunicirano prema FK Željezničar i cjelokupnoj sportskoj javnosti da je odluka Komiteta za suđenje konačna i da nije podložna dodatnoj analizi na bazi novih činjenica koje je ponudio stručni tim Kluba, saopćeno je na službenoj stranici FK Željezničara.

Zbog zaštite regularnosti takmičenja, a u skladu sa principom transparentnosti, FK Željezničar je uputio apel da Komitet za suđenje kao savjetodavno tijelo Izvršnog odbora FS/NS BiH obavijesti sportsku javnost, navijače i strukture FK Željezničar ko je odgovoran za to što je poništen regularan pogodak i oduzeta pobjeda, te koje sankcije u takvim situacijama Komitet za suđenje praktikuje.

"Ako uzmemo u obzir da je isti sudija pogriješio kod signalizacije ofsajd pozicije u 66. minuti utakmice, a što je i Komitet za suđenje priznao kao grešku, onda ovakvo dijeljenje pravde možemo smatrati tendencioznim", navode dalje iz Želje.

U dijelu saopćenja FS/NS BiH koje se odnosi na novčana sredstva koje je Savez doznačio FK Željezničar, iz FK Željezničara žele obavijestiti javnost da se radi o iznosima koji su bili dostupni svim premijerligaškim klubovima u okviru donacije UEFA-e za obnovu infrastrukture na stadionima. Stoga smatraju da je bilo primjerenije pokazati nivo sredstava koji je doznačen svakom klubu kako bi se imao kompletan uvid u aktivnosti Saveza.

"U kontekstu pomenutog saopćenja FS/NS BiH, FK Željezničar kategorički odbija sve insinuacije da bilo koji pojedinac u Upravnom odboru Kluba, pa čak i Predsjednik UO, može biti iznad interesa Kluba i nastupati unilateralno po bilo kojem pitanju koje se odnosi na operativni rad i vrijednosti FK Željezničar. Na kraju, FK Željezničar želi apostrofirati da je potpuno neprimjereno da se u saopštenju FS/NS BiH u negativnom konekstu dovodi u vezu legitimno obraćanje FK Željezničar prema Izvršnom odboru FS/NS BiH s ciljem zaštite interesa kluba i regularnosti takmičenja sa predstojećim kvalifikacionim utakmicama reprezentacije BiH", saopćeno je iz kluba sa Grbavice.