Nogomet
33

FK Sloboda je veliki klub sa bogatom tradicijom, Ćiru Blaževića čeka zahtjevan posao

Piše: Edin Isanović
FK Sloboda u Lukavcu 1940. godine (Foto: Historijski muzej BiH)
FK Sloboda u subotu je dobila novog trenera Miroslavu Ćiru Blaževića. Ambicije tima sa Tušnja su jasne - žele izboriti povratak u elitni razred. Bivši selektor bh. nogometne reprezentacije pokušat će u nastavku sezone opravdati očekivanja navijača crveno-crnih.

Tuzlanski tim trenutno se nalazi na trećem mjestu Prve lige Federacije BiH. Imaju pet bodova manje od prvoplasiranog bihaćkog Jedinstva.

"Trener svih trenera" vjeruje da može ispuniti zahtjevna očekivanja javnosti. Nakon što su Tuzlaci prije dvije godine ispali iz društva najboljih imaju ambiciju da se vrate. Bez dvojbe, Sloboda je veliki klub, bogate tradicije.

Klub je osnovan 1919. godine, a nakon formiranja bio je izložen stalnim pritiscima. Prvo su se zvali "Gorki", da bi 1927. godine promijenili ime u RSD Sloboda. Nosioci ideje u oba navrata bile su iste osobe. Klub je nakon toga igrao utakmice.

Stabilan jugoslovenski prvoligaš

Nakokon završetka Drugog svjetskog rata nastupali su u Zonskoj ligi, da bi 1958. godine ostvarili plasman u Drugu saveznu jugoslovensku ligu.

Sloboda je izborila plasman i u Prvu ligu, ali su se u društvu najboljih zadržavali po jednu sezonu. No, kada su u sezoni 1968/69 uspjeli da se plasiraju u elitni razred postali su stabilan prvoligaš i jedan od najboljih bh. timova. U Prvoj saveznoj ligi nadmetali su se do 1992. godine.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili su regionalni nogometni centar, a priliku za afirmaciju dobivali su igrači sa područja sjeveroistočne BiH, Tuzlanskog kantona i prostora Vojvodine. U to vrijeme imali su nadimak "Santosi sa Tušnja".

Godine 1971. osvajaju Kup prvoligaša, u finalnom okršaju pobijedili su Željezničar rezultatom 1:0. Iste godine stigli su do finala Kupa Maršala Tita, ali su poraženi od Crvene Zvezde.

U sezoni 1976/77 izborili su plasman u tadašnji Kup UEFA. Ipak, eliminisani su od Las Palmasa. Rapan Kup osvojili su 1984. godine. Zanimljivo, trofej fer –playa u jugoslovenskoj ligi osvojili su šest puta. Sloboda je dala i 29 igrača za sve reprezentativne selekcije nekadašnje države.

Izgubili šest finala Kupa BiH

Nakon formiranja bh. nogometne lige, Sloboda je igrala značajnu ulugu. Dali su mnogo reprezentativaca u svim kategorijama. Igrali su šest finala Kupa BiH, ali niti jednom nisu uspjeli osvojiti trofej. U dva navrata zauzeli su treće mjesto, u sezoni 1995/96 i 2008/ 2009 kada nisu učestvovali u kvalifikacijama za Evropsku ligu , jer nisu dobili potrebnu licencu.

Sloboda je bila učesnik UEFA Intertoto kupa u dva navrata i oba puta plasirali su se u drugi krug.

Klub je u sezoni 2011/2012 ,nakon 43 godine prvoligaškog statusa, potonuo u niži rang sa stalnim rizikom i od finansijskog kolapsa.

Međutim, ambiciozna Uprava pred sebe je postavila samo jedan cilj, da vrati Slobodu gdje joj je mjestu - u BHT Premijer ligu. Počeli su racionalno razmišljati i tražiti nove načine poslovanja i okretanje budućnosti. Shvatili su da ne mogu živjeti na staroj slavi. Ćiro Blažević samo je početak nove priče na Tušnju.