Nogomet
0

FK Sarajevo učestvovao na regionalnom sastanku ECA-e

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Fudbalski klub Sarajevo učestvovao je na regionalnom sastanaku članica i pridruženih članica Asocijacije evropskih klubova (ECA) za istočnu Evropu, koji je održan 9. maja u glavnom gradu Rumunije Bukureštu.

Na sastanku su učestvovali klubovi iz Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FK Sarajevo.

Razgovarano je o svim temama koje su u dodiru s radom ECA-e, a najviše o Memorandumu o razumijevanju koji je potpisan krajem marta s UEFA-om.

U sklopu Memoranduma pripremljeni su aneksi o osiguranju igrača od povreda dok igraju za A-reprezentacije, ukoliko se mečevi odigravaju u okviru kalendara FIFA International Match Calendar (IMC). Osiguranje pokriva gubitak u isplaćenim plaćama, a prema važećem ugovoru između igrača i kluba koji je ovjeren u savezu.

U sezoni 2012./2013. UEFA takmičenja počinje primjena novih pravila koja između ostalog nalažu da će igrač u kvalifikacijskim ciklusima biti suspendiran nakon trećeg žutog kartona, a onda nakon petog.

Trava će morati biti pokošena na maksimalnoj visini do 30 mm na treningu dan prije meča, kao i na dan odigravanja meča. Klubovi u koji nastupaju u UEFA takmičenjima morat će na A-listi imati prijavljena dva golmana.

"U narednom periodu počinju razgovori o mogućnosti organizacije regionalne lige kao generatora prihoda za klubove koji se ne uspiju kvalificirati za grupne faze UEFA takmičenja. Napravljena je i prezentacija primjene pravila Finansijski Fair Play", kazao je zvanični predstavnik pri ECA-i Mirza Kurtović koji je sastanku prisustvovao uime FK Sarajevo.

"Blaža implementacija pravila tačke pokrića (tj. da klubovi troše ono što zarade) počinje u junu. Iz ovog se izuzimaju svi troškovi (dugovi) po osnovu omladinskog pogona i razvoja infrastrukture. Klubovi s budžetima manjim od pet miliona eura su izuzeti od sankcija, ali moraju podnositi redovne izvještaje", dodao je Kurtović.

Učesnici sastanka u Bukureštu prisustvovali su finalu UEFA Europa Lige, u kojem je Atletico Madrid savladao Athletic Bilbao s 3:0.