Nogomet
0

FK Sarajevo traži kazne za delegata i Slaviju zbog zastave "Vojska RS"

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Fudbalski klub Sarajevo je Disciplinskoj komisiji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za pokretanje postupaka protiv delegata NS BiH Ivice Galića i organizatora utakmice 2. kola BH Telecom Premijer lige BiH, FK Slavija, a razlog je zastava Vojske Republike Srpske, koja je istaknuta u nedjelju tokom utakmice Slavija - Sarajevo u Lukavici.

"Razlog podnošenja zahtjeva za postupak jeste kršenje odredbi Pravnilnika o sigurnosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NSBiH te odredbi Disciplinskog Pravilnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine od strane delegata utakmice Ivice Galića i organizatora utakmice FK Slavija", piše u saopćenju FK Sarajevo.

Uprkos tome što su čelnici FK Sarajevo skrenuli pažnju službenim licima i organizatoru, zastava nije uklonjena.

"Zvaničnici FK Sarajevo su pred sami početak utakmice 2. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Slavija i FK Sarajevo skrenuli pažnju službenim licima i organizatoru na zastavu 'Vojske Republike Srpske', koja je bila istaknuta na tribini na kojoj se nalaze navijačima FK Slavija, kao i na zastavu Republike Srbije. Za vrijeme cjelokupnog trajanja navedene utakmice zastave su bile na mjestima na kojima su bile I prije početka utakmice, čime je došlo do evidentnog kršenja odredbi Pravilnika o sigurnosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NS BiH član 31", saopćeno je iz kluba sa Koševa.

Iz FK Sarajevo su istaki da organizator utakmice nije poduzeo nikakvu aktivnost predviđenu navedenim članom kako bi se sporne zastave uklonile i svojim postupcima nije pokazivao interes da riješi navedeni problem.

"Podsjećamo, na utakmici 22. kola BH Telecom Premije lige BiH 2012/2013 između FK Sarajevo - FK Leotar, nakon stavljanja transparenta "Armija RBiH", službena lica su prekinula utakmicu dok se 'sporni transparent' ne skloni sa ograde sjeverne tribine 'Vedran Puljic' stadiona 'Asim Ferhatović - Hase'. Kao obrazloženje za prekide prilkom odigravanja utakmice FK Sarajevo - FK Leotar, službenih lica su navela član 31. Pravilnika o sigurnosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja N/FS BiH", saopćeno je iz FK Sarajevo..

Dodaje se kako je FK Sarajevo sa rezervom prihvatio tadašnje obrazloženje i da je očekivao da će se na isti način tumačiti sve sporne situacije sa istim ili sličnim sadržajem. Iz kluba navode da je simptomatično to da se nad Bordo ekipom trenira strogoća kad su ovakve situacije u pitanju, dok u slučajevima drugih klubova ovakvo ponašenje može proći. Poručili su da je očito da ista pravila ne važe za sve klubove.

"Smatramo da FK Sarajevo ne zaslužuje da ga se tretira na ovakav način te ćemo poduzeti sve dopuštene mjere da se zaštitimo", jasno su poručili iz FK Sarajevo.