Nogomet
9

FK Sarajevo se u Antaliji priprema za odbranu titule

Anadolija
Bojan Pavlović (Foto: Anadolija)
Bojan Pavlović (Foto: Anadolija)
Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine FK Sarajevo u Antaliji, na obalama Sredozemnog mora, pripremaju su za preostalih 12 utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i nastavak takmičenja u Kupu BiH.

Dosadašnji rad na pripremama u Turskoj i prethodno u Čitluku će večeras biti na testu protiv drugoplasirane ekipe slovenskog prvenstva, Maribora.

Svi prvotimci redovno dva puta dnevno rade na fizičkoj i tehničko-taktičkoj pripremi, a ovaj dio priprema prošao je bez ozbiljnih problema u zdravstvenom biltenu 25 igrača, koliko ih je došlo u Antaliju.

Napadač bordo tima Ševko Okić je kazao da pripreme prolaze u najboljem redu i da je u ovoj fazi pojačan tempo u odnosu na prvi dio priprema koji je obavljen u Hercegovini.

Dvostruki osvajač titule iz Jugoslavije večeras će ponovo odmjeriti snage s ekipom s kojom je u bivšoj ligi zajedničke države odigrao deset takmičarskih utakmica od 1967. do 1972. godine koliko se Maribor zadržao u elitnom rangu takmičenja.

Tokom tih pet sezona, večerašnji protivnici su igrali deset utakmica, sa po četiri pobjede oba tima i dva neriješena rezultata, i uz gol razliku 17:12 u korist Sarajeva. Najviše golova, po četiri, postigli su Boško Prodanović i Salih Delalić.

Okić smatra kako će Maribor uz susrete s kazahstanskim ekipama biti dobra provjera pred nastavak sezone.

"Naravno, dat ćemo sve od sebe da se što bolje pokažemo u ovim utakmicama", kazao je Okić.

Strijelac pet golova i autor pet asistencija u ovoj sezoni se osvrnuo i na prvu utakmicu nastavka sezone, kada će Sarajevo gostovati Zrinjskom na stadionu pod Bijelim brijegom. Ta bi utakmica mogla značiti kraj sezone za obje ekipe pa će igrači oba tima biti pod dodatnim pritiskom.

"To je teško gostovanje i meč lopta njima i nama. Igrat ćemo i jedni i drugi na pobjedu i spremamo se da je dočekamo što bolje", kazao je Okić i dodao je da su se već navikli na tu vrstu pritiska.

Ekipa prvi put prolazi kompletne pripreme pod komandnom palicom Miodraga Ješića, koji se nakon dolaska odrekao usluga nekolicine standardnih prvotimaca. Ješić, koji važi za trenera s "čvrstom rukom", uveo je znatno strožiju disciplinu. U okviru toga, "stradali" su i Facebook profili igrača Sarajeva. Okić kaže kako on nema problem s tim, kao ni ostali igrači,

Ševko Okić (Foto: Anadolija)
Ševko Okić (Foto: Anadolija)

Svoje mjesto pod suncem u Antaliji traži i Bojan Pavlović, golman Sarajeva, koji je veći dio sezone "grijao" klupu za rezervne igrače. On je zadovoljan ovim dijelom priprema i siguran je da će ekipa spremno dočekati prvu utakmicu.

"Svi dajemo svoj maksimum. Tu je i novi trener golmana koji je vrhunski stručnjak (Irfan Handžić op.a.) i naravno na šefu je da odluči i koga god stavi na crtu neće pogriješiti", rekao je Pavlović.

On je poželio sreću povrijeđenom Mateju Delaču i rekao kako bi njegov povratak definitivno zaoštrio konkurenciju na golu Sarajeva.

Golman Sarajeva je svjestan da je pritisak uvijek prisutan u šampionskoj ekipi i dodao je da će ekipa dati sve od sebe da opravda Ješićevo i povjerenje navijača.

Utakmica s Mariborom bit će odigrana u Beleku u 19 sati po lokalnom vremenu (18 sati po srednjeevropskom).