Na današnji dan
0

FK Sarajevo na Old Traffordu prije 42 godine

Piše: Edin Isanović
Jedna od najuspješnijih generacija tima sa Koševa
"Ovo će nas pratiti do kraja karijere", rečenica je koju su nogometaši Sarajeva izgovorili nakon eliminacije od slavnog Manchestera u okviru 2. kola Kupa evropskih šampiona. Na današnji dan prije tačno 42 godine tim sa Koševa gostovao je u domovini nogometa, Engleskoj.

No, krenimo redom. U sezoni 1966/67 bordo tim osvojio je prvu titulu u svojoj historiji. To je ujedno bio prvi naslov jednog tima iz BiH u okviru jugoslovenske lige (kasnije je to uspio i Željezničar). Pobjedom nad Čelikom, u posljednjem kolu, Sarajevo je definitivno krunisalo svoja višemjesečna nastojanja da bude na tronu. Izabranici Miroslava Brozovića bili su lideri dvadeset i pet kola, te su mnogi relevantni nogometni stručnjaci nakon završetka prvenstva utvrdili da je Sarajevo, pomalo izneneđujuće, ali apsolutno zasluženo dotaklo vrh.

Puno Koševo nedovoljno za trijumf

'Iako to iz ove perspektive izgleda nestvarno, mislim da smo tada mogli preskočiti Bezbijeve bebe. Nedostajalo je malo sreće. Svima kojima je bordo tim bio u srcu, teško su proživljavali trenutak eliminacije, naročito zbog činjenice da je priznat neregularan gol', apostrofira Muzurović.
Uslijedilo je takmičenje u evropskoj klupskoj eliti (Kup evropskih fudbalskih šampiona), gdje je prvi protivnik bio Olympiakos Nocosia. Sarajevo ih je eliminisalo bez veliki problema. Naredna prepreka bio je tim sa Old Trafforda koji je do tada sakupio sedam naslova prvaka Engleske. Prvi dvoboj odigran je na Koševu 15. novembra 1967. Bilo je prisutno oko 45 hiljada gledalaca i mnogi pamte nezaboravnu atmosferu. I pored brojnih prilika koje su imali Prljača, Musemić, Šiljkut i Fazlagić mreže su mirovale (završeno 0-0). Odlično je branio golman gostiju Stepney, koji je bio jedan od najzapaženijih pojedinaca meča.

"To su dani i utakmice koje je svako od nas prepričao sto puta. Svaku šansu, finesu i atmosferu. S nemalim ponosom i uvijek sa posebnim emocijama. Živjeli smo prekrasne dane. Bili smo odlična ekipa. Dobro se sjećam da smo na Koševu prezentirali sjajnu predstavu i da smo igrali sa igračem manje, jer je Boško Prodanović zadobio povredu, a nije bilo mogućnosti izmjene. Samo je statirao na travnjaku", sjeća se okršaja sa "crvenim vragovima", Fuad Muzurović.

Popularni "Dajdža" posebno je apostrofirao euforiju pred ovaj dvoboj: "Koševo je bilo puno, prema nekim podacima bilo je prisutno oko 45 hiljada gledalaca. Imali smo podršku iz svih dijelova bivše države. Ta mi se slika urezala za sva vremena. Korektno smo dočekali Engleze, i sami su bili iznenađeni našim gostoprimstvom. Mnogi su govorili da je jedna lopta koju je uputio Vahidin Musemić završila u golu, ali sudija nije mislio tako. Gosti su bili prezadovoljni remijem. Kada retrospektivno pogledam možda smo sličnu atmosferu još samo imali u duelu sa HSV-om".

Najteži rival

Prvi selektor bh. nogometne reprezentacije podvlači da su se pred revanš na Otoku pripremali na Stojčevcu: "Nakon nepopularnih 0-0, ostala je velika žal. Odmah smo počeli sa pripremama kako bi što spremnije dočekali okršaj u Manchesteru. Čelni ljudi kluba odlučili su da radimo na Stojčevcu, gdje smo imali vrhunske uslove. Svi su ozbiljno pristupili svojim obavezama. Čekala nas je velika utakmica. Zbog operacije meniskusa nisam nastupao u prvom dvoboju, ali sam u prvenstvenom okršaju sa Vojvodinom igrao. Bilo je neizvjesno hoću li biti spreman za uzvrat. U tom periodu bilo je raznih događaja. Recimo jedan od naših najboljih igrača Svetozar Vujović, koji je bio i reprezentativac Jugoslavije, imao je strah od letenja. Ipak, nekako je pristao da putuje sa ekipom. Kada smo stigli u Zagreb, tadašnji selektor Vujadin Boškov, zadužio je Refika Muftića da motri na Vujovića. No, samo jednu nepažnju našeg golmana iskoristio je Vujović koji je pobjegao sa aerodroma. Sjećam se da su ga našli u nekom zagrebačkom parku. Jedva su ga ubijedili da ponovo sjede u avion".

O uzvratu na Taetru snova (Theatre of Dreams) Muzurović kaže: "Oni su bili korektni, ali nisu nas dočekali kao mi njih. Nisam nastupao zbog pomenute povrede. Izgubili smo 2-1. Svi su vidjeli da su drugi pogodak postigli na dodavanje fotoreportera. Francuski sudija Masen priznao je neregularan gol. Susret je bio napet i dramatičan. Sa nostalgijom se sjetim tog dvoboja. Pamtim sukob Besta i Muftića. Naime, naš čuvar mreže želio je da mu pomogne kada je pao. No, dobio je udarac, a sudija to nije vidio. Znam da je odmah nakon završetka meča, Best prvi pojurio ka svlačionici. Fascinirao me ambijent na Old Traffordu. Iako je bila neopisiva gužva, svaki navijač je mirno stajao i dostojanstveno čekao svoj red. To se nije promijenilo niti do danas. Primijetio sam veliku ljubav navijača. Oni su tada počeli stvarati klub koji je danas izrastao u kolektiv koji je među najboljim na svijetu. Te godine osvojili su Ligu šampiona i u svim izjavama spomenuli su da im je tim sa Koševa bio najteži rival. Pred finale su poslali i dvije karte na adresu našeg kluba. Iako to iz ove perspektive izgleda nestvarno, mislim da smo tada mogli preskočiti Bezbijeve bebe. Nedostajalo je malo sreće.

Nevjerovatan šok

Muzurović napominje da poslije utakmice iz bordo svlačionice niko nije izlazio dugo vremena:

"Bili smo utučeni. Nevjerovatan šok, svima je trebalo vremena za smirenje. Mislim da sve igrače iz te generacije Sarajeva to proganja cijeli život. Ipak, znali smo da se ništa ne može promijeniti i da život ide dalje. Svima kojima je bordo tim bio u srcu, teško su proživljavali taj dan".

Ibrahim Biogradlić je u to vrijeme obavljao funkciju tehničkog direktora kluba. Kada smo mu uputili pitanje o tome kako je vidio utakmicu sa engleskim klubom, shvatili smo da je ostao ožiljak.

"Ta generacija Sarajeva je jedna od najboljih u histroji. U sezoni kada je osvojena titula ja sam odigrao jesenji dio, a rahmetli Hase je odigrao pet kola i nakon toga je završio karijeru. Meč sa Manchesterom je jedan od najvažnijih dvoboja od kako postoji klub. Ostala je velika uspomena. Pored brojnih prilika koje smo stvorili na Koševu, nismo uspjeli poentirati. U revanšu na vidjelo izlazi sudijska naklonost suparniku. Postigli su neregularan pogodak, a strijelac za bordo tim bio je rahmetli Delalić. Mogli smo proći dalje, to i sada tvrdim", istakao je za Sarajevo-x.com Biogradlić.

Fazlagić: Oštećeni smo više nego Irska protiv Francuske

Sa vremenom mislite da možete kontrolisati svoje emocije, mislite da ste sve to prebolili. Ipak, nije tako. Naime, kapiten Sarajeva u to vrijeme je bio Mirsad Fazlagić. Kada smo ga kontaktirali kako bi ga pitali o dvoboju sa Manchesterom Unitedom odmah je izgovorio: "To je bila veća krađa nego ovo što su doživjeli Irci protiv Francuske. To vam odgovorno tvrdim. Pogodak koji smo primili u Engleskoj je nešto nevjerovatno. Fotoreporter je dodao loptu Bestu koji je pogodio mrežu Muftića. Ubijeđen sam da se bez doze sreće i određenih prljavih stvari teško može doći do rezultata. To je upravo prezentirao Manchester. Apsolutno nikoga nisu pobijedili sa dva ili više golova razlike, osim u finalu na produžetke. Mi smo imali izvanrednu generaciju, koja je nažalost malo vremena provela na okupu. S druge strane, United je nastavio sa kontinuiranim radom i vidite gdje su sada. Ovdje svakako treba spomenuti i činjenicu da smo na Koševu dugo vremena igrali sa igračem manje, zbog povrede Prodanovića. Identična sudbina zadesila nas je na Ostrvu kada je Prljača u 48. minuti dobio crveni karton. Sjećam se da su oni bili sigurni u to da će nas deklasirati. No, to nisu uspjeli prezentirati na travnjaku. Mogli smo proći dalje. Old Trafford nam je obilježio karijeru".