Nogomet
73

FK Sarajevo ispunio uslove za sredstva iz fondova UEFA-e

Klix.ba
Stadion Koševo
Stadion Koševo
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je 27. septembra 2013. godine potpisao izjavu kojom se potvrđuje da je Općina Centar u svom budžetu za ovu godinu osigurala sredstva u iznosu od 100.000 KM za obnovu infrastrukture na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", čime je ispunjen jedan od uslova za konkurisanje za sredstava iz fondova Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Do kraja septembra, do kada je bio krajnji rok za klubove, FK Sarajevo je dostavio potrebnu dokumentaciju Nogometnom savezu BiH za projekt "Poboljšanje infrastrukture na stadionima klubova BH Telecom Premijer Lige Bosne i Hercegovine".

Pomenuti projekt Nogometnog saveza BiH predstavlja dio šireg UEFA-inog (Evropska nogometna asocijacija) projekta "Hat Trick III", koji ima za cilj poboljšanje infrastrukture na stadionima u BiH.

Nogometni savez BiH ima obavezu da do početka februara naredne godine uputi u sjedište UEFA-e u Bazelu zbirnu aplikaciju, na osnovu koje će ova krovna evropska nogometna asocijacija do marta 2014. godine odlučiti o dodjeli finansijskih sredstava za poboljšanje infrastrukture na bosanskohercegovačkim stadionima.

Kada je riječ o realizaciji prve faze rekonstrukcije stadiona na Koševu, uz finansijsku podršku iz fondova UEFA-e, planirano je da se do oktobra naredne godine uradi rekonstrukcija mokrih čvorova u svim toaletima koji nisu renovirani te za instalaciju sistema za automatsko zalijevanje travnjaka.

Partneri u ovom projektu su Općina Centar, Nogometni savez BiH, JU Centar za sport i rekreaciju i FK Sarajevo koji igra domaće utakmice na stadionu Koševo.

Paralelno sa ovim projektom, iz Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju najavljen je skori završetak projekta postavljanja svih stolica na zapadnoj tribini stadiona, kao i postavljanje novih stolica na istočnoj tribini koje formiraju ime glavnog grada Bosne i Hercegovine u bordo boji. Nove stolice bit će postavljene i u VIP dijelu stadiona na zapadnoj tribini.